Петър Ангелов, фитнеси "Атлетик": Ако ДДС-то за бранша не остане 9%, ще бъдем принудени да вдигнем цените

7432
Петър Ангелов, фитнеси "Атлетик": Ако ДДС-то за бранша не остане 9%, ще бъдем принудени да вдигнем цените
Снимка: Actualno.com

Ако ДДС-то във фитнес сектора се увеличи от 9% на 20% ще бъдем принудени да увеличим цените на услугите, които предлагаме. Опасявам се, че поради тази причина посещаемостта на залите ще падне значително, защото хората са много чувствителни дори на малки промени в цените. А знаем колко е важен активният начин на живот за доброто здраве.

Това заяви пред Actualno.com Петър Ангелов, председател на Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и собственик на веригата фитнеси "Атлетик".

Припомняме, че и през тази година в България продължава да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения като фитнес зали и басейни.

По-ниският данък обаче ще е в сила до 31 декември 2022 г.

Но ДДС-то не е единственият очертаващ се проблем пред бранша. Въпреки помощта от държавата токът във фитнесите от веригата на "Атлетик" е поскъпнал повече от 2 пъти или с други думи от 20 000 лв на месец на 50 000 лв.

“По този начин електричеството става основен разход - много важен и тежащ за сектора. В същата ситуация се намират и колегите от хранително-вкусовия бранш, с които минахме през какво ли не през последните години. Последното, от което имаме нужда, е връщане на старата ставка на ДДС-то”, споделя Ангелов.

Той смята, че държавата трябва да приеме, че има основна роля в развиването на навиците за физическа активност във всички възрастови групи от населението и очакванията му са, че скоро може да се осъществи колаборация с частния сектор по този въпрос.

Статистиката на Евробарометър за физическата активност на българите не е обнадеждаваща - едва около 8% от българите практикуват някакъв вид спорт в свободното си време. За сравнение в Германия са около 18%, а в Скандинавските страни над 20%.

Собственикът на "Атлетик" е категоричен, че трябва да се работи активно с младите хора от 16 до 25-годишна възраст.

„В момента фитнесите и частният сектор са иззели ролята на държавата да популяризира ползите от спортуването. Крайно време е практикуването на масовия спорт да бъде сред приоритетите на правителството. Когато подраставащите изградят постоянен навик да имат физическа натовареност, едва тогава  може говорим за поколение, което мисли за собствено си здраве. Освен, че физическата активност ни прави да изглеждаме по-добре, тя спомага и за това да бъдем по-здрави. Доказателствата за това са неизброими!", категоричен е Ангелов.

По негови наблюдения във фитнес залите масово хората тренират сами, около 8-10% от трениращите в зала предпочитат да бъдат с фитнес инструктор, а до 10% изявяват желание към груповите занимания.

На въпроса как се отразява на бизнеса нестабилната политическа обстановка собственикът на "Атлетик" споделя, че когато има редовен кабинет поне в бранша знаят с кого да разговорят.

"При постоянната смяна на министри бизнесът не може да вземе дългосрочни решения", посочва Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com