По-голямо разстояние между буквите помага при дислексия

15751
По-голямо разстояние между буквите помага при дислексия

Децата, страдащи от дислексия (затруднения при четене), могат да се справят доста по-добре, ако буквите в текста са по-разредени, сочи изследване, публикувано в САЩ.

Изследванията са направени от европейски учени на 54 малки италианчета и 40 французойчета, страдащи от дислексия, на възраст между 8 и 14 години, предаде БГНЕС. Те са установили два пъти по-добро разбиране на текста и с 20% по-висока скорост на четене, когато разстоянието между буквите е по-голямо. Според ръководителя на изследването Марко Дзордзи от катедрата по психология на университета в Падуа тези резултати дават лесен и практичен начин за подобряване на четенето при деца с дислексия, без специално обучение.

10 храни, които намаляват холестерола

Според Американската кардиологична асоциация, консумирането на определени храни може да понижи стойностите на холестерола. Следващите ...

Оказва се, че този метод действа добре и при деца засегнати от тежка дислексия. Той няма никакъв резултат при деца, които нямат този проблем. Дислексията засяга тази част на мозъка, която отговаря за речта, съответно води до различия в начина, по който информацията се обработва. Дислексията е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане. Около 20 % от хората имат подобни проблеми.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com