По колко яйца трябва да ядете на ден, за да си набавите витамин Д?

34511
По колко яйца трябва да ядете на ден, за да си набавите витамин Д?
Снимка: Istock

Яйцата са една от храните с най-високо съдържание на витамин Д. Но в какво количество трябва да се консумират, за да си набавим дневната доза от това хранително вещество.

Ползи от яйцата

Учените са на мнение, че трябва да ядете три яйца на ден, което ще ви позволи да попълните необходимия запас от витамини, съобщава изданието The Health Site, позовавайки се на резултатите от изследвания. Експертите дори предполагат, че диетата с яйца може да доведе до подобряване на кръвната картина. В организма на хората, които ядат три яйца на ден, се нормализира съдържанието на витамин D и B12. Също така се увеличава и количеството микроелементи като селен, хранителни вещества и холин.

Лекар: Сутрин яжте яйцата с това за сваляне на холестерола и чисти съдове

Холинът е хранително вещество, за което повечето хора дори не знаят, но е изключително важно и често се причислява към витамините от група В. Използва се за изграждане на клетъчни мембрани, играе важна роля в производството на сигнални молекули в мозъка, регулира нивата на инсулин и поддържа здравето на черния дроб.

Яйцето е отличен хранителен източник на холин - съдържа над 100 mg от него Учените отбелязват, че ако консумирате „добър“ холестерол, това може да предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на коментираната храна променя структурата на LDL частиците от малки, плътни към големи, което е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, според изследване на учени от университета в Кънектикът в САЩ.

От десетилетия яйцата са несправедливо обезценявани. Твърдеше се, че съдържащият се в тях холестерол може да причини сърдечни проблеми. Много проучвания, публикувани през последните години, изследват връзката между консумацията на яйца и сърдечните заболявания. Проучване от Университета за наука и технологии Huazhong в Китай с общо 263 938 участници не установи връзка между консумацията на тази храна и сърдечните заболявания или инсулт.

Също така е наблюдавано, че коментираната храна засяга имунните клетки и състава на кръвта. Нивата на хемоглобина не намаляват.

Една от последиците от стареенето е, че зрението постепенно се влошава. Изследванията показват, че консумацията на лутеин и зеаксантин, хранителни вещества, съдържащи се в яйцето, може значително да намали риска от катаракта и макулна дегенерация - две често срещани очни заболявания.Яйчните жълтъци съдържат големи количества както лутеин, така и зеаксантин.

Според проучване на Френския национален институт по здравеопазване и природни науки, яденето само на 1,3 жълтъка на ден в продължение на 4,5 седмици повишава нивата на лутеин в кръвта с 28-50%, а на зеаксантин със 114-142%.

Яйцата също са с високо съдържание на витамин А, чийто дефицит е най-честата причина за загуба на зрението

Още: Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com