По време на празниците трябва да има разнообразие на трапезата

76073
По време на празниците трябва да има разнообразие на трапезата

Здравословното меню е много относително понятие. То включва абсолютно всичко, но всеки трябва да консумира това, което позволяват здравословното му състояние, възрастта му и професията му. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене.

„За болните от диабет например пълнозърнестият хляб е здравословен, но за болните от стомашни заболявания не е. Здравословното хранене е твърде индивидуално, но по време на празниците трябва да има разнообразие и богатство на нашата трапеза от разнообразни храни. Трябва да има пресни плодове и зеленчуци, ще има месо и риба, алкохол.

Кучето предпазва децата от астма

Детският риск за развитие на астма намалява, ако в ранна детска възраст детето расте с куче наоколо. Причината за това са чревните микр...

Има много традиционни храни, които се консумират по тези празници. Голямото разнообразие на нашата трапеза е предпоставка да бъде здравословно, но трябва да бъдем умерени. „Прекален светец и Богу не е драг” казва нашия народ и това е много правилно”, допълни той.

Относно постенето преди Коледа, доц. Ханджиев обясни: „Доказано е, че много добре се отразява тази промяна на храненето. Постите не се препоръчват за всички - хронично болните, децата, кърмачки. Не винаги се препоръчват и всички пости, така че от време на време постна храна, да, но не за всички се препоръчва тя. В постите има много рационално зърно. Консумира се риба, но само веднъж, по време на Никулден. Освен това се консумират пълнозърнести храни, варено жито, традиционни храни, които са много полезни”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com