Полезен ли е студеният душ – вижте какво казват учените

23814
Полезен ли е студеният душ – вижте какво казват учените
Снимка: iStock

Колкото и парадоксално да звучи, изследванията показват, че, от една страна студеният душ може да укрепи имунната система, а от друга – да доведе до инфаркт и дори смърт. Линдзи Ботъмс от Университета в Хартфордшър (Великобритания) е направила обзор на различни научни трудове по тази тема за The Conversation.

Студеният душ може да кали организма

„Днес няма много изследвания, в които се разглежда ефектът от вземането на студен душ върху самочувствието на човека. Струва си да си припомним едно от най-мащабните изследвания на учени от Нидерландия, в което са участвали 3000 души. То показва, че хората които са вземали студен душ всеки ден в продължение на месец, честотата на заболеваемост е намаляла с 29% в сравнение с тези, които са вземали обичаен душ с топла или гореща вода", казва Ботъмс.

Правете това сутрин под душа и ще имате повече енергия от чаша силно кафе

Доказано, е, че за да получите повече енергия и значително да подобрите здравето си, можете просто да застанете под душа. Ще ви разкаже...

По думите на учения участниците в експеримента са вземали душ всеки ден, но всеки участник е имал различна продължителност на престоя под студената вода. Някои се обливали със студена вода за 30 секунди, а други - за минута и дори 90 секунди. Оказва се, че времето, прекарано под студения душ, по никакъв начин не влияе на нивото на снижаване на заболеваемостта. За всички участници тези показатели били еднакви.

"Досега учените не са изяснили по какъв начин студеният душ може да повлияе на снижаването на нивото на заболеваемостта. Но има данни, че студената вода може да укрепи имунната система. Например изследване на чешки учени е установило, че когато младите спортисти са се потапяли във вода с температура 14 градуса по Целзий за 1 час три пъти седмично в продължение на месец и половина, имунната им система е укрепнала. Но по какъв начин се е случило това, все още не е ясно“, казва Ботъмс.

Студеният душ е опасен за организма?

Според учения, когато човек взема студен душ, се ускорява сърцебиенето и се повишава кръвното налягане. Съществуват данни също, че студената вода активира определени участъци от нервната система, които отговарят за реакцията на опасност. Именно при взимане на студен душ нашият организъм може да възприеме това събитие като заплаха.

„В това време се повишава нивото на хормона норадреналин. Именно той предизвиква увеличаването на сърдечните съкращения и повишаването на артериалното налягане“, обяснява Ботъмс.

Тя отбелязва още, че някои изследвания показват, че оставането под студената вода подобрява кръвообращението. Но нашият организъм, както вече беше споменато, може да възприеме студения душ като нещо, сравнимо със състояние на шок. Ускоряването на пулса и повишаването на кръвното налягане може да имат негативни последствия за хората със сърдечносъдови заболявания. Това може да доведе дори до инфаркт или нарушен сърдечен ритъм, казва ученият.

Опасните последствия от студения душ

Какво става с тялото ни, ако вземаме студен душ една седмица

Мнoгo хoрa изпитвaт тръпки пo тялoтo caмo при миcълтa зa cтудeн душ. Рaзбирa ce, тoвa нe e нaй-приятнaтa фoрмa зa къпaнe, нo ce прeпoръ...

Според Майк Типтън от Университета в Портсмут, потапянето в студена вода може да причини учестено дишане и ускоряване на сърдечната честота. Но в същото време тялото може да реагира различно.

"Вземането на студен душ може да предизвика същата реакция в тялото като гмуркането под вода. Сърдечната честота може да се забави и можете инстинктивно да спрете да дишате. Това може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм и дори да стане причина за смърт. Но такъв риск е значително по-висок при потапяне в студена вода във водоем, отколкото при вземане на студен душ", казва Типтън.

Студен душове и психическо здраве

Някои смятат, че студеният душ е полезен за подобряване на психическото здраве. Но съществуващите изследвания не показват, че такива душове намаляват нивата на тревожност, въпреки че могат да намалят нивото н депресия, казват учените.

„Струва си да си спомним още едно изследване, което показва, че при по-възрастните хора, когато измиват лицата си със студена вода и разтриват шията си с нея, нивата на паметта и вниманието се подобряват за кратко време“, казва Ботъмс.

Ученият заключава, че все пак има някои положителни ефекти от студения душ, но всички те са строго индивидуални и тези, които имат проблеми със сърцето, трябва да бъдат особено внимателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com