Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишена долна граница на кръвното - кардиолог разкри 5 причини за това

02 април 2024, 06:50 часа

Изолирана диастолна артериална хипертония - при това състояние е повишена само долната граница на кръвното.

Индикаторът за кръвно налягане при измерване на тонометър се състои от две числа. Да вземем 120/90 като пример. Първата цифра - 120 - показва систолно налягане, често наричано горно или сърдечно налягане. По него може да се съди за максималното кръвно налягане по време на сърдечна контракция – систола.

Второто число - 90 - просто показва диастолично налягане или, както често се казва, по-ниско. Показва минималната стойност на кръвното налягане в момента на пълно отпускане на сърцето - диастола.

Причини за повишена долна граница на кръвното

Както обяснява руският кардиолог Анна Кореневич, колкото по-лошо е отпускането на сърцето, толкова по-високо е долната граница - съответно толкова по-малко кръв навлиза в кръвния поток.

Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата

„Когато отпускането (диастолата) е нарушено, сърцето почива по-малко от необходимото. Колкото по-високо е нормалното диастолично налягане, толкова по-лош е сърдечният дебит. На цялото тяло му липсват храна и кислород. Сърцето има повече работа и по-малко почивка, плюс липса на хранене за самия сърдечен мускул”, казва Анна Кореневич.

“При постоянно повишаване на по-ниското налягане над 90 mmHg, лекарите могат да диагностицират "изолирана диастолна артериална хипертония. В този случай разликата с горното налягане се намалява до 30 единици или по-малко”, казва д-р Кореневич. Обикновено, както пояснява специалистът, трябва да бъде в рамките на 30-50 единици.

Лекарят изброява и пет възможни причини за изолирана диастолна хипертония:

  • неизправност на тонометъра или неправилна техника за измерване на налягането;
  • сърдечна недостатъчност - в това състояние човек се оплаква от слабост, умора, подуване на краката и недостиг на въздух;
  • тахиаритмия или тахикардия ;
  • патология на сърдечната клапа, най-често стеноза (стеснение) на аортната клапа;
  • патология на бъбречните артерии .

За да се изясни причината, лекарят може да предпише ЕКГ, ехокардиография (ултразвук на сърцето), ултразвук на бъбречните артерии, ултразвук на бъбреците и надбъбречните жлези.

Ако проведените изследвания не показват значителни отклонения в тялото, причината за повишаване на долната граница на кръвното може да се крие в неправилен начин на живот:

  • ниска физическа активност
  • лоши навици
  • нарушения на съня
  • чест стрес

Лекар: Това е новата норма за кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес