При липса на колаген в организма - ето какво се случва

4428
При липса на колаген в организма - ето какво се случва
Снимка: iStock

Ако искате да изглеждате млади и жизнени, да имате перфектна кожа, гъвкави стави и красиви коса и нокти, то може би трябва да обърнете повече внимание на колагена. Този вълшебен протеин работи зад кулисите, осигурявайки структурата на съединителните тъкани. Но какво се случва, когато този важен союзник започне да изчезва? Нека разгледаме защо е важен колагена и как неговата липса може да промени нашия външен вид и здравословно състояние.

13 храни, които помагат на тялото ви да произвежда колаген

Загуба на колаген с възрастта

Съжаление, с възрастта производството на колаген намалява, като човек започва да губи около 1% годишно след 30-годишна възраст. У жените, по време на менопаузата, този процес става още по-бърз, с намаляване от цели 30% през първите пет години. Този дефицит води до загуба на еластичност в кожата, отслабване на мускулите, крехки кости и по-малка подвижност на ставите. Някои навици като тютюнопушене, стрес и безсъние могат да ускорят процесите на разрушаване на колагеновите влакна.

Тези 3 типа хора определено трябва да приемат колаген всеки ден

Как да разберете дали имате недостиг на колаген?

Най-лесният начин за определяне на недостига на колаген е да се погледнете в огледалото. Суха и отпусната кожа, преждевременни бръчки, чупливи нокти, косопад и слаб вид на косата са ясни признаци. При сериозен дефицит могат да се появят болки в ставите и загуба на костна минерална плътност. Добрата новина е, че загубата на колаген може лесно да се компенсира чрез прием на качествени добавки.

колаген

Как да изберем най-добрата добавка с колаген?

1. Прием през устата

Колагенът е най-ефективен, когато се приема през устата, вместо под формата на кремове, маски и серуми. Вътрешният прием осигурява по-значителни резултати, тъй като хранителните вещества се усвояват най-добре през стомашно-чревния тракт.

2. Хидролизиран колаген

Изборът на хидролизиран колаген е от съществено значение, тъй като хидролизираните колагенови пептиди се абсорбират най-добре на клетъчно ниво. Това увеличава здравословните ползи за организма.

Безопасен ли е приемът на колаген за бъбреците?

3. Течна форма

Течните форми на колаген се усвояват по-бързо и ефективно в сравнение с таблетки и прахчета. Изборът на течна форма допринася за по-бързата асимилация от страна на организма.

Колагенът играе ключова роля в поддържането на здравето и младостта на организма. С увеличаването на възрастта и в резултат на различни фактори, свързани с начина на живот, неговото намаляване може да доведе до различни проблеми. С правилния избор на добавка с колаген, можем да компенсираме загубеното и да поддържаме еластичността и здравето на нашето тяло.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com