Признак на какво е многото пот по косата и тила – разберете сега

30086
Признак на какво е многото пот по косата и тила – разберете сега
Снимка: iStock

Изпотяването е естествена реакция на тялото и негов механизъм за терморегулация. Когато обаче е в границите на нормалното. Прекомерното изпотяване и особено това, което прави тила, скалпа и лицето ви мокри, може да не е само отговор на организма ви към високата температура на въздуха, активността на открито в горещи дни или стреса, а причината да е подлежащо заболяване, което предизвиква прекомерното потене. Ще ви е полезно да знаете признак на какво е многото пот по косата и тила, за да може да се погрижите пълноценно за здравето си и да се консултирате със специалист. Прекомерното изпотяване нарушава комфорта и социалния живот, но това е най-безобидното, което причинява. В някои случаи може да подсказва подлежащо тежко заболяване като рак и ако се игнорира изпотяването и не се вземат мерки, това може да коства здравето или дори живота.

В случай, че забележите нехарактерно за вас прекомерно потене, консултирайте се с лекаря си. Естествено не си правете сами прибързани заключения, тъй като изпотяване е възможно и заради менопауза, стрес, банална настинка или дори хранене с люти ястия.

Нощното изпотяване е симптом за смъртоносно заболяване

Признак на какво е многото пот по косата и тила?

Многото пот по косата и тила може да са резултат както на менопауза и хормонални нарушения, при които най-често чувството, че ни обливат горещи вълни, започва именно от лицето и тила, така и да е резултат на вторична хиперхидроза. Тя е свързана с медицинско състояние или прием на медикаменти, които причиняват прекомерно изпотяване. 

Вторичната хиперхидроза може да се дължи на:

  • диабет,
  • рак,
  • сърдечно заболяване,
  • наранявания на гръбначния мозък,
  • някои неврологични заболявания,
  • инсулт и др.

Подобно на потта под мишниците, многото пот по косата и тила може да се дължи на банална причина като физическо или психическо натоварване, стрес, притеснение, горещо време, спорт. Само специалист обаче може да разграничи причините, поради което консултация никога не е излишна.

Как да се справим със силното потене

Какви са най-честите причини за многото пот специално по косата и тила?

Състоянието, при което прекомерното изпотяване обхваща най-вече лицето и тила, се нарича краниофациална хиперхидроза. Проблемът е познат и на козметологията, където специалистите нерядко се сблъскват с клиенти, оплакващи се от многото пот по косата и тила, тъй като същите създават проблем с кожата на лицето, пречат на добрия грим, запушват порите и са среда за поява на друг козметичен дефект – акнето, правят косата да изглежда омазнена, а скалпа – нечист. Преди да се обърнете към козметолог обаче, посетете лекаря си. Многото пот специално по косата и тила могат да означават:

  • генетично предразположение,
  • тежка и опасна за живота инфекция – лептоспироза, ХИВ и СПИН,
  • заболяване на панкреаса, стомаха, червата,
  • инфекция с паразити, при които организмът изразходва голямо количество енергия, за да се справи с отделяните от тях токсини, при което се повишава секрецията на пот,
  • туберкулоза,
  • онкологично заболяване.

Как да се справим със силното потене

След като откриете причината и независимо каква е тя, може да си помогнете и със следните съвети и трикове, които намаляват изпотяването на скалпа и лицето:

1. Изхвърлете от шкафа си с козметика всички продукти за лице и скалп, които съдържат вазелин. Тази съставка увеличава отделянето на пот, помага за запушване на порите и за поява на акне.

2. Доверете се на добър козметолог и обсъдете с него поставянето на ботулинов токсин. Инжектиран правилно, той намалява почти до нула изпотяването. Внимавайте обаче, тъй като има и странични ефекти и поставянето му не е лишено от рискове. Преценете плюсовете и минусите и потърсете специалист, ако решите да се възползвате от преимуществата на токсина.

3. Намалете приема на сол и пикантни храни до минимум.

4. Поддържайте скалпа, лицето и косата чисти, за да избегнете вторична бактериална инфекция. Потта е идеална среда за развитие на бактерии, което изисква от вас максимално добра хигиена.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com