Как да се справим със силното потене

7782
Как да се справим със силното потене
Снимка: iStock

Изпотяването е естествен, природен процес, който е много важен за здравето на нашия организъм. Потта е тази, чрез чието отделяне, нашето тяло се охлажда в горещите дни или при по-активно физическо натоварване, като така регулира и поддържа нормална температура. Чрез нея тялото ни изхвърля всички токсини, както и минералите, които не са му нужни, поради което потта ни понякога е много по-солена.  Тя е и тази, която убива всички вредни бактерии и вируси, които атакуват организма ни, Това става винаги, когато вдигнем температура от 37 градуса по Целзий, при която те умират.

Потта, въпреки своите оздравителни и полезни функции обаче, винаги ни създава дискомфорт и притеснение, защото тя мирише лошо, неприятна и лепкава е и дразни не само нас, но и околните.  И докато някои хора се изпотяват рядко и това не им създава големи проблеми и неудобство, то има и хора, които имат сериозен проблем с потенето. Прекомерното изпотяване, известно още като хиперхидроза, се характеризира с прекомерно овлажняване на ходилата, дланите и подмишниците. Това е състояние, при което потните жлези, работят 3-4 пъти повече от нормалното, при което трябва навреме да се вземат необходимите мерки, за да се избегне задълбочаването на проблема.

За какво е признак постоянното изпотяване на дланите

Счита се за нормално ако при повишени стресови ситуации дланите на ръцете се потят повече. Има хора обаче, за които е ежедневие. Дали т...

Свръхпотенето се проявява еднакво както при мъжете, така и при жените, но какво провокира по-обилното потене? При някои хора, то се проявява в годините на пубертета, но за съжаление не отшумява с отминаването на тинейджърската възраст. При други, това е следствие  на тяхната емоционалност и чувствителност, а при трети, прекомерното изпотяване е наследствено и се предава генетично.

Прекомерното изпотяване може да повлияе и да предизвика редица психологични проблеми, инфекции или нарушаване начина на живот. Хората, страдащи от този неприятен проблем, трябва да знаят и да спазват някои ежедневни правила, за да се справят с потенето. Използватено на дезодорант, против изпотяване, не само след сутришния душ, но и следобяд, намаляването на пикантните храни и силното кафе, които често водят до прекомерно изпотяване. Дрехите, които носят, също са от съществено значение.

Ако и вие сте от хората, които се потят прекомерно е добре да избирате леки, ефирни и дишащи материи, които ще държат влагата далеч от кожата ви. И ако никое от тези неща не подейства, то трябва да се посъветвате с лекар специалист, за назначаването и лечение с ботулинов токсин. Той се поставя в дози, които са индивидуални за всеки и зависят от степента на проблема. Терапията с него трае около една година, след края на която процедурата се повтаря. След това изпотяването намалява с до 40%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com