Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст

15766
Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст
Снимка: iStock

Широкоразпространения мит, че след 30-годишна възраст човешкият метаболизъм се забавя и затова по-трудно успяваме да поддържаме форма официално е разбит. Това става ясно от мащабно проучване, проведено сред 6600 души на възраст между 1 седмица и 95 години.

За проучването съобщава блогът "Наука и критично мислене", чийто автор пише: "Може би всички сме стигали до извода, че като по-млади сме можели да си позволим да ядем какво ли не и в какви ли не количествa и това да не се отразява на теглото ни по никакъв начин. Стигнем ли 30 години сякаш нещо се случва и дори въздухът ни носи калории. Това ние често приписваме на независещи от нас фактори, като затихващия ни метаболизъм, но не търсим лична отговорност... Оказва се обаче, че в зряла възраст всъщност метаболизмът ни си остава почти с непроменена активност... Тялото ни всъщност претърпява през годините много физиологични промени (пуберитет, менопауза, различни житейски етапи), но промените в метаболизма не съвпадат с тях..."

Още: Повишената консумация на "добри въглехидрати" води до намаляване на теглото

Механика на проучванете и резултатите от него

Проучването, за което става въпрос, измерва не само основните житейски функции (дишане, храносмислане и т.н., които изразходват едва до 70% от енергията на човек, но и други задачи като чистене, миене и спорт. На хората, включени в проекта, е давана "естествена тежка вода" (вода с деутерий), а след това е проследявано за колко време тази вода ще бъде изхвърлена от организма чрез урината.

"Резултатите показват, че макар масово да се смята, че най-много енергия се изгаря по време на тинейджърството или през 20-те ни години, то реално пикът на консумация на енергия е през първите 12 месеца от живота. Бебетата горят с 50% повече енергия (спрямо размерите си) в сравнение с възрастните. В последствие метаболизмът намалява с по 3% годишно своя интензитет до около 20 годишна възраст. След това той остава относително непроменен със стабилна интензивност. Спад в метаболитната активност се забелязва едва след 60-тата година от живота и то само с 0.7% годишно. Едно от обясненията е, че възрастните хора като цяло имат нужда от по-малко енергия. Или с други думи между 20 и 60 години има един дълъг период на метаболитна стабилност.", пише "Наука и критично мислене".

Още: Никой няма да ви слага брашно от червеи в хляба, въпреки че то е по-скъпо и от пшеницата, сочи анализ

Снимка: iStock

Поддържане на форма след 30-годишна възраст

В такъв случай каква е причината след определена възраст масово да се смята, че метаболизмът ни се забавя и по-трудно успяваме да поддържаме форма? Отговорът е тривиален: заседнал начин на живот, по-малка физическа активност и некачествена храна. Липсата на достатъчно физическа активност води до намаляване на мускулната маса и образуване на повече мазнини. "Тоест не можем да прехвърлим вината за наднорменото тегло на независещи от нас фактори, а на обездвижване, липса на активност, липса на спорт. Отново - физическата активност е здраве.", се казва на финала на публикацията в блога.

Може би всички сме стигали до извода, че като по-млади сме можели да си позволим да ядем какво ли не и в какви ли не...

Posted by Наука и критично мислене on Sunday, October 15, 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com