Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст

15863
Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст
Снимка: iStock

Широкоразпространения мит, че след 30-годишна възраст човешкият метаболизъм се забавя и затова по-трудно успяваме да поддържаме форма официално е разбит. Това става ясно от мащабно проучване, проведено сред 6600 души на възраст между 1 седмица и 95 години.

За проучването съобщава блогът "Наука и критично мислене", чийто автор пише: "Може би всички сме стигали до извода, че като по-млади сме можели да си позволим да ядем какво ли не и в какви ли не количествa и това да не се отразява на теглото ни по никакъв начин. Стигнем ли 30 години сякаш нещо се случва и дори въздухът ни носи калории. Това ние често приписваме на независещи от нас фактори, като затихващия ни метаболизъм, но не търсим лична отговорност... Оказва се обаче, че в зряла възраст всъщност метаболизмът ни си остава почти с непроменена активност... Тялото ни всъщност претърпява през годините много физиологични промени (пуберитет, менопауза, различни житейски етапи), но промените в метаболизма не съвпадат с тях..."

Още: Повишената консумация на "добри въглехидрати" води до намаляване на теглото

Механика на проучванете и резултатите от него

Проучването, за което става въпрос, измерва не само основните житейски функции (дишане, храносмислане и т.н., които изразходват едва до 70% от енергията на човек, но и други задачи като чистене, миене и спорт. На хората, включени в проекта, е давана "естествена тежка вода" (вода с деутерий), а след това е проследявано за колко време тази вода ще бъде изхвърлена от организма чрез урината.

"Резултатите показват, че макар масово да се смята, че най-много енергия се изгаря по време на тинейджърството или през 20-те ни години, то реално пикът на консумация на енергия е през първите 12 месеца от живота. Бебетата горят с 50% повече енергия (спрямо размерите си) в сравнение с възрастните. В последствие метаболизмът намалява с по 3% годишно своя интензитет до около 20 годишна възраст. След това той остава относително непроменен със стабилна интензивност. Спад в метаболитната активност се забелязва едва след 60-тата година от живота и то само с 0.7% годишно. Едно от обясненията е, че възрастните хора като цяло имат нужда от по-малко енергия. Или с други думи между 20 и 60 години има един дълъг период на метаболитна стабилност.", пише "Наука и критично мислене".

Още: Никой няма да ви слага брашно от червеи в хляба, въпреки че то е по-скъпо и от пшеницата, сочи анализ

Снимка: iStock

Поддържане на форма след 30-годишна възраст

В такъв случай каква е причината след определена възраст масово да се смята, че метаболизмът ни се забавя и по-трудно успяваме да поддържаме форма? Отговорът е тривиален: заседнал начин на живот, по-малка физическа активност и некачествена храна. Липсата на достатъчно физическа активност води до намаляване на мускулната маса и образуване на повече мазнини. "Тоест не можем да прехвърлим вината за наднорменото тегло на независещи от нас фактори, а на обездвижване, липса на активност, липса на спорт. Отново - физическата активност е здраве.", се казва на финала на публикацията в блога.

Може би всички сме стигали до извода, че като по-млади сме можели да си позволим да ядем какво ли не и в какви ли не...

Posted by Наука и критично мислене on Sunday, October 15, 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...