Развитието на плода зависи и от храненето на бащата

57715
Развитието на плода зависи и от храненето на бащата
Снимка: Thinkstock

Канадски учени са стигнали до извода, че развитието на плода зависи от храненето както на бременната жена, така и на бащата.

В организма на майката трябва да има достатъчно количество витамин В9, който се съдържа в листовите зеленчуци, плодовете, месото и житните растения. Той е необходим срещу абортирането и вродените дефекти.

Спортът вдига либидото

Спорт, спорт и пак спорт! Той помага на женския организъм да се справи с такива странични ефекти на антидепресантите като пониженото ...

За мъжете също е важно високото съдържание на този витамин, показват опити с гризачи, извършени в университета. По-малкото му количеството в храната на мъжете е свързано с рискове от вродени дефекти в развитието на гръбначния стълб, черепно лицеви дефекти като умалена челюст, слабо развитост на пръстите и криви крака. Охранените и пълните мъже, които се хранят неправилно, може да не усвояват ефективно витамин В9. Това влияе върху качеството на спермата им.

Сперматозоидите съхраняват в себе си историята на храненето и средата на мъжа. Тоест стават епигенетични изменения (епигенетиката изучава влиянието на средата върху гените). И макар да оценяват важността на въпросния витамин, учените още не знаят коя е идеалната му дозировка и как точно тази дозировка влияе на генома, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com