Сексуалната активност намалява риска от смърт от всички причини при хипертониците

1756
Сексуалната активност намалява риска от смърт от всички причини при хипертониците
Снимка: iStock

Учени откриха връзка между честотата на половите контакти и риска от смърт от всякакви причини при хора с артериална хипертензия – опасен синдром, при който кръвното налягане редовно се повишава над нормата.

Учени от Първия клиничен медицински колеж на Университета за традиционна китайска медицина в Гуанджоу и болницата за традиционна китайска медицина Мейджоу (провинция Гуандун, Китай) са проверили хипотезата, че снижаването на честотата на половите контакти може да бъде ранен предиктор за смърт от всякаква причина при хора на възраст от 20 до 59 години, които страдат от артериална хипертензия. Оказало се, че сексуалната активност наистина има защитен ефект върху цялостното здраве и сърдечносъдовата система. Резултатите от изследването са описани в статия в списание The Journal of Sexual Medicine.

Артериалната хипертензия, или просто хипертония, е синдром, при който систолното кръвно налягане (когато сърцето се съкращава или бие) е най-малко 140 милиметра живачен стълб, а диастолното (когато сърцето „почива“ между ударите) – от 90 милиметра живачен стълб и повече. Според Световната здравна организация приблизително 1,3 милиарда души на планетата живеят с хипертония, но 46% дори не подозират за нея, защото не забелязват симптомите, а само 21% контролират състоянието си.

Най-новите норми на кръвно налягане

Това състояние не бива да бъде пренебрегвано, тъй като артериалната хипертензия е основната причина за преждевременна смърт в света. Рисковите фактори включват генетична предразположеност, възраст, наднормено тегло или затлъстяване, ниска физическа активност, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, солени и мазни храни. Следователно, за да понижите кръвното налягане, първата стъпка е да промените начина си на живот.

Сред неприятните последици от хипертонията са трудности с получаване на удовлетворение от половия акт. Така предишни проучвания показват, че при мъжете анамнезата за високо кръвно налягане върви ръка за ръка с проблеми в сексуалния им живот. Причината е, че хипертензията уврежда кръвоносните съдове, провокира втвърдяване и стесняване на артериите – състояние, известно като атеросклероза. Кръвотокът се оказва ограничен, по-малко кръв тече към пениса и става трудно да се постигне и поддържа ерекция.

Въпреки това, според авторите на новата научна работа, тази част от живота не бива да бъде пренебрегвана, тъй като честите полови контакти са полезни за пациентите с хипертония. Изследователите са анализирали данни на 4565 пациенти с хипертония (55,6% мъже; средна възраст 40,60 години). Всички те били участници в Националното проучване на здравето и храненето на САЩ от 2005 до 2014 г. и попълнили въпросник за сексуално поведение. За да преценят как активният сексуален живот е свързан с риска от смърт от всички причини на фона на хипертония, учените приложили модела на пропорционалните рискове на Кокс и метода на Каплан – Майер, който помага за изчисляване на преживяемостта във времето.

5 симптома на хипертония, които често се пренебрегват

Наблюденията са продължили средно 68 месеца. За този период починали 109 души (2,39%). След коригиране за потенциални изкривяващи фактори, честотата на сексуални контакти се оказала независим протектор за смърт по всякаква причина при пациенти на млада и средна възраст с хипертония, отбелязват изследователите.

По думите им това е първото обсервационно изследване, което оценява връзката между сексуалната активност и вероятността от смърт от всички причини при пациенти с хипертония. Въпреки това в бъдеще, за да се потвърдят изводите, си струва да се включат пациенти от други възрастови групи в извадката.

До подобни резултати през 2020 г. стигнаха и учените от Медицинския факултет на Университета във Вашингтон. Те отчитали не само пациенти с хипертония и изяснили, че в групата от хора, които правят секс повече от 52 пъти годишно, съотношенията на риска за смърт от всякакви причини, сърдечносъдови заболявания и рак били съответно 0,51, 0,79 и 0,52 – в сравнение с участниците, които са имали нула до един полов контакт годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com