5 симптома на хипертония, които често се пренебрегват

20062
5 симптома на хипертония, които често се пренебрегват
Снимка: iStock

Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, е медицинско състояние, което засяга милиони хора по света. Докато някои хора изпитват забележими симптоми, много от тях не знаят за състоянието си, докато то не стане тежко. За съжаление има няколко често пренебрегвани симптома на хипертония, които могат да имат сериозни последици, ако не се лекуват. Разпознаването на тези признаци е от решаващо значение за ранното откриване и ефективното управление на това тихо, но потенциално опасно състояние.

Умора

Чувството за прекомерна умора или отпадналост често се отхвърля като резултат от забързания начин на живот или липсата на сън. Тя обаче може да бъде и предупредителен знак за хипертония. Когато кръвното налягане е постоянно високо, то натоварва допълнително сърцето, което работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в цялото тяло. Това повишено усилие може да доведе до чувство на умора или обща липса на енергия.

Разберете как можем да се предпазим от хипертония

Главоболие

Честото главоболие може да се дължи на различни фактори и хипертонията е един от тях. Постоянно високото кръвно налягане може да доведе до свиване или увреждане на кръвоносните съдове в мозъка, което да доведе до главоболие. Пренебрегването на тези главоболия като рутинни явления може да попречи на хората да потърсят необходимата медицинска помощ, за да установят и овладеят своята хипертония.

Замайване и световъртеж

Чувството на замаяност или световъртеж може да се дължи на множество причини, но може да бъде и симптом на хипертония. Когато кръвното налягане е твърде високо, това се отразява на циркулацията на кръвта към мозъка, което води до замайване или усещане за нарушено равновесие. Ако тези симптоми продължават, е необходимо да се консултирате с медицински специалист.

Проблеми със зрението

Замъгленото зрение или внезапните промени в зрението могат да бъдат тревожни, но често се пренебрегват като временни проблеми. Хипертонията обаче може да повлияе на кръвоносните съдове в очите, което да доведе до зрителни смущения. Пренебрегването на тези симптоми може да доведе до забавяне на диагнозата и подходящото лечение, което потенциално увеличава риска от дългосрочни усложнения.

Лекар: Това са причините за високо кръвно налягане

Болка в гърдите

Болката в гърдите често се свързва с проблеми, свързани със сърцето, като например сърдечен удар. Тя обаче може да бъде и симптом на хипертония. Високото кръвно налягане натоварва сърцето, като го кара да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта. Това повишено натоварване може да доведе до болка в гърдите или дискомфорт. Лицата, които изпитват такива симптоми, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, за да се изключат сериозни сърдечносъдови заболявания.

Разпознаването и справянето с тези често пренебрегвани симптоми на хипертония е от решаващо значение за ранната намеса и ефективното управление на състоянието. Редовното проследяване на кръвното налягане, възприемането на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета и редовни физически упражнения, и търсенето на медицински съвет при постоянни или тревожни симптоми са основни стъпки в управлението на хипертонията.

Важно е да се помни, че хипертонията е хронично заболяване, което изисква постоянно лечение. Търсенето на лекарска помощ, поддържането на здравословен начин на живот и спазването на предписаните лекарства могат значително да намалят рисковете, свързани с високото кръвно налягане, и да подобрят цялостното благосъстояние. Не пренебрегвайте признаците - предприемете проактивни стъпки, за да осигурите здравето и благополучието си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com