Щастието удължавало живота? Глупости!

12358
Щастието удължавало живота? Глупости!
Снимка: iStock/Guliver

Щастието не влияе на продължителността на живота въпреки твърденията на множество автори, призоваващи към оптимизъм и разказващи за силата на позитивното мислене. Това съобщават медици на страниците на списание Lancet, пише New Scientist.

Епидемиологът Ричард пето от Окфордския университет и колегите му провели изследване с участието на 700 000 здрави британски жени (тогава те били на 59 години). Първоначално те отговорили на серия въпроси за своето здраве и душевно състояние.

Тайната на простото човешко щастие

Човек става щастлив, когато се опира на собствените си силни качества, изяснили психолози. За получаването на рецептата за получаване н...

Година по-късно респондентите (определени по принцип на случайна извадка) отново попълнили анкета – повечето от тях чувствали себе си по същия начин, както и преди година.

След още десет години учените проверили кой от участниците в изследването е починал по естествени причини – тези, които виждали чашата наполовина празна или като наполовина пълна, се оказали представени в еднаква степен.

Според Пето авторите на многобройни изследвания за положителното влияние на щастието и оптимистичната нагласа върху здравословното състояние бъркат причината и следствието. Болестта прави човека нещастен, а не щастието – здрав, смята ученият.

Представата за терапевтичната сила на "позитивното мислене" се е вкоренила здраво в масовата култура – от книжките по популярна психология до многобройни "вдъхновяващи цитати" и ленти в социалните мрежи.

Доказано: Щастието зависи от парите!

Националното статистическо управление на Великобритания е публикувало изследване, доказващо, че щастието и парите се намират в пряка за...

Освен това "форсирането на оптимизма може да е вредно. Емоционалната работа по демонстрация на позитивна нагласа, която е принуден да извършва болният и вътрешно нещастен човек, само засилва неговия стрес", смята медицинският социолог Гайл Сулик, експерт по рак на гърдата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com