Сигналите, които ви изпраща тялото, че прекалявате с тренировките

2644
Сигналите, които ви изпраща тялото, че прекалявате с тренировките
Снимка: iStock/Guliver

Факт е, че нито една програма за обучение не отчита външните натоварвания, като ангажименти на работното място, ремонти на къщи или пътуване из страната. За щастие, симптомите на дисбаланс на стрес и почивка често са очевидни и могат да бъдат разпознати дори от начинаещи. Ако започнете да забелязвате най-леките от тях, спрете да тренирате и обсъдете състоянието си с треньор.

1. Най-очевидният признак е загуба на сила, апатия, нежелание за упражнения. Отивате във фитнеса, но нямате сили да направите тренировката, както преди седмица. Уморявате се дори по време на загрявката и започвате основната тренировка с мислите „не мога“.

2. Силен мързел. Вие не искате да тръгнете към залата с весела походка, както преди, и не сте склонни да вземете метрото. Симптомът е доста субективен, ако днес сте имали криза в офиса си, тогава може би това е обикновена умора и това няма нищо общо с претренирането.

3. Раздразнителност след тренировка. Ако и на вас, като повечето спортисти, тренировките ви дават добро настроение, по време и след тях забравяте за всички проблеми и спорове с изпълнители, а днес от това няма и следа, значи алармата вече звъни.

4. Застой на прогреса. По друг начин това се нарича тренировъчно плато - спряхте да забелязвате резултатите от тренировката, излишните килограми спряха да изчезват, мускулите вече не растат, скоростта на изпълненията не расте. Ако сте уверени в коректността на програмата и диетата, застой или регресия може да бъде и искане от тялото за по-дълга почивка.

5. Вашето здраве се е влошило. Главата започва да ви боли, започнали сте да спите по-лошо и ставането сутрин за тренировка е включено в категорията на подвизите.

6. Намален апетит и намалено либидо. Не забравяйте симптомите на силен стрес или депресия - основните инстинкти по това време също са притъпени.

7. Ненормални медицински показатели. Бърз пулс дори в покой, намаляване на лимфоцитите в кръвта, отслабване на имунитета са обективни показатели за претрениране, които са трудни за тълкуване по два начина.

8. Мускулна умора, която не изчезва. Причината да обсъдите с треньора „замразяване“ на абонамента за няколко седмици може да са мускулни болки, които не изчезват в рамките на ден или два след интензивна тренировка. Забележително е, че тези мускули, които не сте натоварили последния път, също могат да започнат да ви болят.

Най-доброто лекарство за спортна болест е 10-15 дневна почивка. През това време умореното тяло ще може да възстанови всичко, което не е имало време да направи за следващата тренировка, и вие ще се върнете към страхотно настроение. Разредете тренировките с нежни масажи и леки тонизиращи натоварвания. През това време също е необходимо да се консумират достатъчно сложни въглехидрати и леки протеини, фибри и вода.

Не забравяйте да прегледате вашата диета и тренировъчна програма, преди да подновите тренировките! Основното е да слушате внимателно тялото си и да запомните, че понякога с помощта на обикновен мързел тялото дава сигнали за помощ. Вслушайте се в себе си и тялото ще ви отговори с благодарност за вашата загриженост!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com