Смяна на времето - лекар разкри какво се случва с тялото ни

3239
Смяна на времето - лекар разкри какво се случва с тялото ни
Снимка: iStock

Смяната на времето към лятно часово време се отразява негативно на здравето на хората, казва кандидатът на медицинските науки, сомнологът д-р Юрий Погорецки. Той отбелязва, че сомнолозите в Съединените американски щати и Европа са категорично против смяната на часовниците към лятното часово време и дори икономическите ползи от подобно действие са изключително съмнителни.

Как смяната на времето влияе на тялото? 

Д-р Погорецки съобщава, че по време на преходния период, броят на инсултите и инфарктите се увеличава значително, увеличават се и пътните инциденти поради сънливост и недоспиване. По думите му нарастват и хората с психоневрологични разстройства и случаите на самоубийство. Той отбеляза, че има обостряне и на други хронични заболявания.

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Сомнологът коментира още, че в случая не са проведени изчисления спрямо икономическите загуби, свързани с влошаването на здравето на хората.

"Да, имаме цикъл на сън и цикъл на будност. И те не могат да се разместват помежду си. Защо?" Защото производството на хормона мелатонин, златния хормон на съня, открит през 1952 г., е нарушено и едва сега започваме да разбираме това", казва специалистът. 

Той допълва, че мелатонинът "е отговорен за спокойствието, както и за профилактика на онкологични заболявания и за висок имунитет."

Сомнологът отбелязва, че през октомври 2023 г. СЗО постави здравия сън на първо място за човешкото здраве.

„Необходимо е да се придържаме към култура на съня - лягаме в 22 часа и трябва да се събудим в 6 сутринта, тоест 7-8 часа сън“, добавя специалистът. Той допълва, е за човешкото тяло е по-добре да живее по зимното часово време.

Сомнологът отбелязва, че смяната на стрелките на часовника засяга най-много тези хора, които вече имат хронични заболявания - сърдечно-съдови, нервно-психични, ендокринни заболявания, наднормено тегло, метаболитен синдром.

„Трудно се адаптират към смяната на часовото време малките деца, бременните, работещите през нощта - рискови групи: лекари, пожарникари, военни, спасители, тъй като поради нощните и ежедневните дежурства техните денонощни ритми вече са нарушени, ”, отбеляза сомнологът.

Той отбеляза, че всеки трябва да спи достатъчно и е по-добре да си легне по-рано, например в 21.00 часа, отколкото да отложи лягането си, за да е пред екрана на телевизора или мобилни устройства. Експертът допълва, че през есента местим часовника с час назад, а през пролетта - с час напред.

Стрелките на часовника за лятното часово през 2024 г. у нас ще бъдат преместени в нощта на 30 срещу 31 март, в 3:00 часа. Това винаги се прави в нощта на събота срещу неделя, за да има повече време тялото да се адаптира преди началото на новата работна седмица.

Смяната на час е с цел по-рационално използване на дневните часове и пестене на енергия за осветление, както и за синхронизиране на времето с други страни, допълва още сомнологът.

Смяна на зимното с лятно часово време: Ето как ни се отразява това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com