Сокът от кисели краставички помага по 7 начина на тялото ни

15056
Сокът от кисели краставички помага по 7 начина на тялото ни
Снимка: iStock/Guliver

От векове туршиите се считат за здравословна храна. Според легендите Клеопатра ги е включвала в диетата си, а Юлий Цезар е давал туршия на войниците от армията за повече енергия. Но защо сок ок кисели краставички? Може би няма да повярвате, че сокът, който обикновено изхвърляте, е много полезен. Сокът е основно саламурен разтвор и е богат на елетролити, антиоксиданти и хранителни вещества. Ето 7 причини да не изхвърляте сока от кисели крастивички:

1. Подходящ за пиене преди и след тренировки

Хора, които редовно спортуват, често приемат сок от кисели краставички. По време на физическо натоварване, тялото губи основно натрий и калий при потене и се нуждае от поддържане на електролитния баланс. В сока са съдържа оцет и калциев хлорид, които помагат калият и натрият да се усвояват по-лесно от тялото.

Сокът съдържа голямо количество киселини, затова избягвайте да го пиете на гладно, за да нямате проблеми със стомаха.

2. Предотвратява мускулни спазми

Друга причина, поради която атлетите обичат тази напитка, е защото помага да се предпазите от мускулни спазми. Освен че хидратира тялото след тренировка, облекчава спазмите.

Тайната на перфектните кисели краставички е разкрита

Едва ли има българин, който да не обича да похапва кисели краставички от буркан. Ако вие сте от любителите на домашно приготвената зимн...

3. Полезен е за храносмилането

Оцетът е ферментирала храна, а оцетът от киселите краставички е особено полезен за храносмилането. Намалява повишената киселинност на стомашния сок. В сока има антиоксиданти, калций и витамин С.

4. Ефективен е при махмурлук

Познато ви е чувството… гади ви се, силно главоболие, изгаряща жажда, свръхчувствителност към светлина и шум? Чудите се как да се отървете от непоносимото главоболие. Чудесен избор е да пиете сок от кисели краставички. Сокът възстановява баланса на електролитите и нивото на натрия. Пийте сок от краставички и много вода за още по-бързо възстановяване.

5. Съдържа много антиоксиданти

Защо болят гърдите преди менструация

Дамският бюст е много приятен, чувствителен и нежен орган. Млечната жлеза, значително променя формата си през целия живот. Тя започва д...

Сокът от крастивички е богат на витамин С и Е, ключови антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват тялото от свободните радикали. Консумацията на храни, богати на антиоксиданти, е важна за цялостното ни здраве.

6. Контролира нивото на кръвната захар и помага при отслабване

Прочване на Journal of Diabetes Research показва ефектите от консумация на малки количества оцет преди ядене. Оцетът съдейства за регулиране нивата на кръвната захар след ядене при хора с диабет тип 2. Приемането на оцет всеки ден подпомага загубата на тегло. След проучване е установено, че участници, които консумират около 20 г оцет всеки ден в продължение на 12 седмици, губят много повече тегло от други участници, които не консумират оцет при еднакъв хранителен режим.

7. Облекчава болките преди менструация

Както и при физическите упражнения, сокът съдейства за хидратиране на тялото и облекчаване на мускулните спазми. Жени, които консумират сок от краставички, изпитват по-малка нужда да консумират солени храни, което често се случва в периода преди менструация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com