Стевия - лекар разкри как влияе на кръвното

2665
Стевия - лекар разкри как влияе на кръвното
Снимка: Kimberly Protasio / Pixabay

Стевията е растение, чийто екстракт е 200-250 пъти по-сладък от захарта, поради съдържащите се в него гликозиди. В същото време съдържанието на калории в стевията е много ниско и не води до рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Това е важно за пациентите с диабет. Това казва руският лекар Полина Василиева и пояснява как този подсладител влияе на кръвното налягане.

"Преди се смяташе, че консумацията на стевия може да причини безплодие, но това не е научно доказано. Консумацията на този продукт не е вредна за здравето, освен ако човек не е алергичен към нея или има други заболявания”, казва специалистът.

Как стевията влияе на кръвното?

„Резултатите от изследванията показват, че редовната консумация на есенция от стевия помага за понижаване на кръвното налягане. Поради това не трябва да се използва от хора със склонност към ниско кръвно налягане или пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт. Отрицателното въздействие на стевия върху човешкия организъм е възможно при превишаване на допустимата норма на консумация (4 мг на 1 кг телесно тегло на ден)“, казва диетологът.

Вместо захар: Колко стевия трябва да използвате?

Ползите от стевия

Тя е естествен подсладител и може да се консумира от много хора и е особено полезна за онези, които искат да ограничат приема на захар.

Лекарят пояснява и кой може да се възползва от стевията:

  • Хора с диабет: Стевия не влияе на нивата на кръвната захар, така че е безопасна за консумация от хора с диабет. Може да служи като алтернатива на захарта и други изкуствени подсладители.
  • Хора, които следят теглото си: Стевия не съдържа калории и е нискокалорична алтернатива на захарта. Може да се включи в диетата за поддържане на нискокалорична диета.
  • Хора със зъбни проблеми: Тъй като стевията не причинява кариес и не засяга зъбния емайл, тя може да бъде добър избор за тези, които искат да намалят приема на захар, като същевременно поддържат здрави зъби.
  • Вегетарианци и вегани: Стевията е растителен продукт и е подходяща за вегетарианци и вегани.

„Този нискокалоричен подсладител има сладък вкус, но без калории, което я прави привлекателен избор за тези, които искат да намалят приема на калории и да поддържат здравословно тегло. Стевиозидите, естествените съединения в стевията, не влияят на нивата на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет или тези, които следят нивата на кръвната си захар, тъй като те могат да използват стевия като алтернатива на захарта“, казва още специалистът.

Стъпки при отглеждане на СТЕВИЯ в билковата градина

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com