Вместо захар: Колко стевия трябва да използвате?

10282
Вместо захар: Колко стевия трябва да използвате?
Снимка: iStock/Guliver

Стевия вместо захар: употреба и свойства

Естественият заместител на рафинираната захар, характеризиращ се с ниско съдържание на калории, се използва не само в готвенето, но и в традиционната медицина. Причината са невероятните му предимства:

Листата на това растение имат почти нулева енергийна стойност, това е полезно за тези, които са на диета. И така, в сух екстракт има 0 kcal, а в 100 g изсушена и нарязана трева - 18 kcal.

Захарта може да стане храна за паразити и бактерии, но стевията не може. Всичко това се дължи на нейните свойства: висока ефективност в борбата срещу гъбичките, антибактериална активност.

Дори диабетиците могат да си позволят екстракта от "медена трева", тъй като тя не предизвиква рязко освобождаване на инсулин, нормализира нивата на глюкозата и не води до нейното повишаване.

Дитерпеновите гликозиди, съдържащи се в лечебните листа (сапонини), са известни със своите хомеопатични ефекти върху организма. Те подобряват бронхиалната секреция, регулират водно-солевия обмен, намаляват възпалението, помагат при атеросклероза и имат леко диуретично свойство.

Веществата, които притежава растението, спомагат за намаляване на нивото на лошия холестерол, предпазват от радионуклиди.

Тази билка може не само да предотврати развитието на диабет, но и да намали риска от развитие на рак. Приемането на пречистен екстракт в храната подобрява процеса на обновяване – както на тъканите, така и на клетките. Стевия допринася за нормализиране на кръвното налягане, укрепва стените на кръвоносните съдове.

Стъпки при отглеждане на СТЕВИЯ в билковата градина

Това растение е особено полезно при язви: лекува рани и има противовъзпалителен ефект. Нарушаването на въглехидратния метаболизъм може да доведе до гликемична кома, затлъстяване, панкреатит. "Медената трева" ви позволява да избегнете сериозните заболявания и нормализира основните процеси, които се случват в тялото ни при хранене и храносмилане.

Друго полезно свойство на стевията е, че укрепва имунната система и е полезна при продължителна кашлица. Сапонините, които са част от растението, имат отхрачващо действие.

Билката, чийто екстракт се използва в храната като подсладител, съдържа и силициева киселина, която укрепва косата, костите и ноктите, подобрява външния вид на кожата и намалява риска от деменция на Алцхаймер.

Неограничената консумация на този подсладител може да доведе до понижаване на кръвното налягане, така че пациентите с хипотония не трябва да се увличат по стевията. Достатъчно е да я използвате в минимални дози, за да не си навредите.

Следващият случай е рядък, но понякога все пак се среща - говорим за непоносимост към растението и да направите алергични реакции.

Вреди ли стевията на зъбите и струва ли си да я използвате при тези, които страдат от кариес? Да, защото изследователи от американски университет (Purdue University) са доказали, че екстрактът, получен от медено-сладката билка, е съвместим с флуор и не причинява разрушаване на твърдите тъкани - намалява риска от петна и кариозни лезии.

Въпреки популярността на този уникален продукт и всичките му полезни свойства, той има както поддръжници, така и противници, които приписват канцерогенни свойства на стевията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com