Столетница каза как поддържа сърцето си здраво

15722
Столетница каза как поддържа сърцето си здраво
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки малкия си размер семената от коноп са заредени с полезни протеини и аминокиселини. Благодарение на здравословния си състав, те попадат в списъка на супер храните, които помагат да се погрижим за сърцето и да поддържаме добра форма. Конопеното семе е богато на Омега-3 мастни киселини и фибри, както и на елементи като витамин Е, магнезий, калий и фосфор. То е чудесна добавка за салати, мюсли и смутита, като се препоръчва ежедневния прием на 1 супена лъжица от полезните семена. Ето как те помагат да поддържаме добрия тонус на организма, като ни осигуряват гама от здравословни съставки.

1. Протеини и аминокиселини

Конопените семена са сред най-добрите растителни източници на протеин. Три супени лъжици ви набавят 10 грама белтъчини, както и всички 9 незаменими аминокиселини. Тези съединения се наричат „незаменими” или „есенциални”, защото не се произвеждат от организма и можем да си ги набави единствено чрез храната. Малко растителни продукти съдържат пълната гама от необходими аминокиселини, а освен това 25% от състава на конопените семена са белтъчини (чиата и лененото семе съдържат 16-18%). По тази причина те са отлична добавка за хора, които избягват консумацията на животински продукти.

Протеините са необходими за изграждането на мускули, като също така балансират кръвната захар и чувството на ситост. Може да обогатите въглехидратни хранения като овесени ядки, плодово смути, паста или салата, като добавите конопени семки за допълнителни белтъчини и Омега-3 мазнини. Освен това те съдържат аминокиселината аргинин, която има важна роля за сърдечната система. От нея се образува азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и помага за предотвратяване на високо кръвно и свиване на артериите. Изследванията показват, че конопеното семе съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, необходими за предпазване на сърдечните съдове от свободните радикали.

2. Ненаситени мазнини и фибри

Първи симптоми на менопауза? Ето какво да направите

Отдавна е известно, че музиката има лечебен ефект. Тя спомага за освобождаването на хормони на щастието като окситоцин, допамин, серото...

Семената от коноп ни осигуряват ценни Омега-3 мастни киселини, които са важни за поддържане на метаболизма, мозъчната дейност и сърдечната система. Към тях принадлежи и алфа-линоленова киселина, която има добро противовъзпалително действие. Един от проблемите в съвременната диета е нездравословният баланс между Омега-3 и Омега-6 киселините, които трябва да бъдат по-малко, но са широко разпространени в преработените продукти. Конопените семена имат отлично съотношение между тези две съединения.

Също така те са богати на разтворими и неразтворими фибри, но само ако са с обвивката си. Небелените семена от коноп помагат за подобряване на храносмилането и контрол на теглото. Освен това богатата на фибри диета редуцира нивата на холестерола.

3. Употреба

Конопените семки се консумират сурови, като не е нужно предварително да се накисват. Те съдържат глобулин едестин, който е лесноусвоима форма на протеин. Семената имат разнообразни приложения в кухнята и са подходяща добавка за смути, йогурт, десерти и печива. Също се използват за обогатяване на салати, като предварително могат да се запекат. От тях може да се приготви и полезно мляко, като подобно на ядковите млека, първо е необходимо да се накиснат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com