Стоп на махмурлука след празниците - лекар разкри как е правилно да се пие алкохол

6188
Стоп на махмурлука след празниците - лекар разкри как е правилно да се пие алкохол
Снимка: iStock

Главоболие, гадене, болки в стомаха и раздразнение са най-честите оплкаквания при махмурлук. Руският лекар д-р Олег Перкушин разказа как да пиете алкохол по време на празниците, за да не се напиете и да избегнете неприятните последствия след това.

Как да избегнете мархмурлука?

Според експерта основното правило е да не се пие на празен стомах.

“Определено първо трябва да хапнете нещо и едва след това да опитате алкохол и коктейли. Между другото, един сандвич или парче торта абсолютно не е подходящо като „приятно начало“. Нека да е порция паста в сос Болонезе или няколко картофа, запечени със сирене. Но е по-добре да зарадвате стомаха си с нещо по-съществено - месо. Благодарение на храната усвояването на алкохол ще бъде намалено наполовина, което означава, че можете да вземете повече приятни емоции от празника“, подчертава експертът.

Кой е най-ефикасният лек за махмурлук?

“Всъщност алкохолните напитки (дори шампанското) трябва да се пият с чувство, такт и, разбира се, с почивки. По-добре е да почивате 20-30 минути между тостовете. Тогава няма да се страхувате от махмурлук или главоболие”, казва д-р Перкушин.

“Друго правило, което е препоръчително да следвате, е да започнете празничната вечер с леки напитки - например шампанско, вермут, разреден с плодов сок и т.н. Обратният процес: от силни към леки напитки няма да помогне да се избегнат проблеми със стомаха и координацията. В почивките между тостовете е по-добре да не седите на стол или диван, а да се движите активно. Танцувайте, играйте с децата си, правете нещо интересно, което изисква движение. Това ще попречи на алкохола бързо да се абсорбира в кръвта ви и да развали вечерта ви”, казва още експертът.

Вредни ефекти от алкохола

Хранопроводът и стомахът първи поемат удара на алкохола. Той страда двойно: от директния ефект на алкохола върху лигавицата и от киселини, тъй като сфинктерът между стомаха и хранопровода се отпуска под въздействието на етанол и съдържанието на стомаха се изхвърля обратно в хранопровода. На лигавицата се появяват множество ерозии, а понякога и язви. Хроничният езофагит се развива бързо (това се отнася в по-голяма степен за мъжете - всеки трети страда от езофагит), гастроезофагеалният рефлукс става постоянен спътник.

Човешкият мозък е един от първите засегнати от алкохола. В рамките на 3 минути след консумация алкохолът се появява в мозъчните клетки. Токсичният ефект на етанола върху невроните е неизбежен дори при лека интоксикация.

Честата и продължителна употреба на алкохол нарушава снабдяването на сърцето с важни микроелементи и хранителни вещества. Страдат още бъбреците, белите дробове и черния дроб, за които е трудно да се освободят от токсините.

Лекар: Сложете това във виното и ще забравите за махмурлука

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com