X
 
 

Супер храните, които ни пазят от болести

7578 0
Супер храните, които ни пазят от болести
Снимка: iStock

В студените месеци имунитетът ни отслабва и често ставаме жертва на грип и други опасни вируси. За да се предпазим от тези рискове за здравето, организмът ни се нуждае от голяма доза витамини и полезни хранителни вещества. Много от тях се съдържат в т.нар. суперхрани, които са богати на полезни вещества и притежават уникални здравословни качества. 

Deutsche Welle изброява 11 супер храни, които освен полезни, са и много вкусни, а имат и неочаквани положителни ефекти върху здравето ни.

Ето кои са те: 

Червено цвекло

Червеното цвекло е особено популярно през зимата. То се бере през есента и може да се съхранява с месеци. През студената част на годината червеното цвекло се превръща в източник на витамини. В Германия казват, че то прави слабите силни, страхливите смели, а тъжните весели. Според някои проучвания покачва и либидото. Какво повече можем да искаме от една суперхрана?

Коприва

Тя пари, разпространява се бързо и в повечето дворове е смятана за плевел. Проучванията обаче сочат, че копривата има хранителни качества, които изненадали дори учените. Оказва се, че растението съдържа 2 до 4 пъти повече желязо от спанака, повече калций от млякото и е много богато на витамин A, C и E. А след топлинна обработка дори вече не пари.

Череши

Черешите, сладки или кисели (вишни), се числят към най-полезните плодове. Те облекчават болките в мускулите и предотвратяват сърдечни заболявания, подсилват имунната система и подобряват мозъчната дейност. Изследвания показват, че съдържат и мелантонин - хормона, който регулира цикъла на съня. Това означава, че черешите помагат и срещу безсъние.

Боровинки

Боровинките са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксидантни и хранителни вещества. Може би това е една от причините в германския град Егезин, провинция Мекленбург-Предна Померания, наричан още "градът на боровинките", всяка година да се провежда фестивал на боровинките, по време на който традиционно се избира и "Кралица на боровинките".

Облепиха

Зърната на растението облепиха, известно още като ракитник, съдържат много повече витамин C от портокалите и лимоните. Високото съдържание на витамин B12 пък го прави особено привлекателно за веганите, тъй като той иначе се съдържа само в животинските продукти. По северното крайбрежие на Германия - района на Балтийско море - облепиха се смята за специалитет.

Кои са останалите суперхрани, вижте в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети: