Суров сусам и мед - ето за какво помага много!

69307
Суров сусам и мед - ето за какво помага много!
Снимка: iStock

Сусамовата паста тахан е традиционен за източната кухня сос от сусам. В зависимост от вкуса, който смятате да получите, към тахана се добавят различни съставки като мед, чесън, лимонов сок, червен пипер, сол.

Д-р Карла Леал разказва за ползите от суровия сусам:

Таханът с ядки има неутрален вкус, което го прави отлична основа за кулинарни експерименти. Освен това е много здравословен продукт, богат на мастни киселини, микроелементи и витамини. А ако съчетаете сусамовата паста с мед и ядки, ще получите концентрат от полезни вещества с различни свойства.

Още: Ето кои са изненадващите ползи от тахана

1. Укрепва имунната система

Сусамово-медената паста има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Тя възпира възпалителните процеси в тъканите и ставите и осигурява правилното усвояване на желязото, без което са невъзможни правилните имунни реакции на организма. В нея се съдържат ензими, които имат антибактериална активност. Потиска развитието на гъбички и патогенни микроорганизми. Укрепва и повишава ефективността на имунния отговор при увреждане на организма от вируси и гъбички.

2. Нормализира функционирането на кръвоносната система

Сусамът и ядките съдържат спектър от незаменими мастни киселини. Те не се произвеждат от тялото, но са необходими за осигуряване на нормалното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Достатъчното ниво на ненаситени мастни киселини в менюто ви значително намалява риска от атеросклероза и хипертония и нормализира функционирането на сърдечно-съдовата система.

Още: За кои хора е вредна тахан халвата?

3. Предпазва от диабет

Медът, разбира се, не може да се счита за диетичен продукт. Той е богат на натурални захари, които стимулират производството на глюкоза в тялото и повишават кръвната захар. Следователно консумацията на мед при диабет е забранена. Но като превантивна мярка, вместо индустриално произведени сладкарски изделия, съдържащи рафинирани захари и трансмазнини, може да консумирате мед в малки количества.

4. Заздравява костите

Сусамовите семена са растителен източник на лесно усвоими калций и фосфор. Тези минерали са необходими на тялото за образуване на костна тъкан. При техния дефицит се развиват крехкост и чупливост на костите. В зряла възраст дефицитът на калций и фосфор е изпълнен с развитие на остеопороза.

Още: Смес от 2 съставки, която помага за премахване токсините от тялото

5. Подобрява състоянието на кожата

Мастните киселини са концентрат от витамините А и Е, необходими на организма за производството на колаген. Колагеновите влакна служат като рамка на кожата, придавайки й еластичност и плътност. С възрастта интензивността на обновяването на колагеновите влакна намалява, което води до увисване на кожата и загуба на форма. Храните, богати на витамини А и Е, спомагат за поддържането на колагеновата рамка.

Как да приготвим сусамово-медена паста?

Смилате 200 грама сусам в блендер. Не е необходимо семената да се сушат предварително в тиган или микровълнова печка. Под въздействието на високи температури мастните киселини се разрушават и в продукта не остава никаква полза.

Още: Защо таханът е толкова полезен и как се консумира - РЕЦЕПТИ

Добавяте две супени лъжици зехтин. Нерафинираното студено пресовано масло ще добави вискозитет към сместа и ще позволи на съставките да се смесят добре.

Поставете 50 грама ядки (орехи, лешници, бадеми) в блендер. Смилате ги и смесвате със сусамовата смес. Ядките ще придадат на тахана приятен вкус и ще подобрят неговите полезни свойства.

Добавяте 200 грама мед и разбърквате. Дори медът да е гъст, не го разтопявайте на водна баня, а още по-малко в микровълнова фурна. Под въздействието на температури над 40 градуса ценните ензими в продукта рязко намаляват и губят биологична активност. Благодарение на мастната консистенция на пастата, дори плътният мед ще се разпредели равномерно, когато се смеси в блендер.

Вкусът на получената смес наподобява този на добре познатата ни тахан-халва, така че ще бъде вкусна и здравословна алтернатива на индустриално произведените десерти. Трябва да я съхранявате на хладно място, далеч от слънчева светлина, най-добре в хладилника.

Още: 5 причини, поради които да използвате сусамово масло за готвене и овкусяване

Източник: Tuasaude

Внимание! Статията има само информативно предназначение. Не прилагайте самолечение и винаги се допитвайте до лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com