Съвети как да подсилим имунната си система, без хапчета и хранителни добавки

6383
Съвети как да подсилим имунната си система, без хапчета и хранителни добавки
Снимка: iStock

Есенно-зимният период е времето, когато много от нас започват да се чудят как да се грижим за имунната си система, която е ключова линия на защита срещу микробите. Отговорът на въпроса - как да подобрите имунитета си, може да се намери не само в аптеката. Много елементи от начина ни на живот влияят върху това как тялото ни се справя с избягването на инфекции и върху ежедневния ни хранителен избор и форми на прекарване на време. Нека не забравяме, че няма да изградим имунитет за един ден, защото той се влияе от това как функционираме седмици, месеци и години - така че как да го засилим в дългосрочен план?

Намаляване на стреса

Оказва се, че хроничният стрес е особено обезпокоителен за имунната система. Това се дължи на хормоните, отделяни при продължителен психически стрес. Високата им концентрация в кръвта води до активиране на възпалението - но ако това състояние продължи много седмици, тялото ни ще бъде твърде слабо, за да реагира пълноценно в случай на борба с микроорганизма. Ето защо релаксацията и почивката трябва да се появят в нашия график за постоянно - благодарение на душевното равновесие, ще ни бъде много по-лесно да поддържаме физическо здраве.

Редовни упражнения

Всеки от нас знае колко важна е физическата активност по отношение на здравето - но понякога не осъзнаваме, че тя може да ни предпази от инфекциозни заболявания. Според научните изследвания упражненията с умерена интензивност действат най-добре, когато става въпрос за укрепване на имунитета. Редовните разходки, упражнения, колоездене - това са елементите, които със сигурност ще помогнат за издръжливостта ни много по-добре, отколкото да седим по цял ден.

Адекватна продължителност на съня

Дългите есенни и зимни вечери понякога са толкова дълги, че спираме да спим достатъчно дълго. Оказва се, че аспектът на съня е изключително важен по отношение на имунитета на нашето тяло.

Едно проучване установи, че хората, които спят по-малко от 6 часа на ден, имат четири пъти по-висок риск от развитие на вирусна инфекция отколкото хората, които спят повече от 7 часа. Ето защо си струва да се стремите да спите 7-9 часа всяка нощ.

Добавка на витамин Д

Въпреки че обикновено свързваме имунитета с витамин С, витамин Д го настига, когато става въпрос за въздействие върху имунната ни система. 

Дефицитът на този витамин обикновено се появява в месеците на малко слънце, защото именно слънчевите лъчи предизвикват синтеза на витамин Д.

Адекватна диета

Как трябва да се храним, за да повишим имунитета? Една от съставките за която е доказано, че поддържа имунната система е цинкът - неговият дефицит може значително да влоши способността ни да се борим с бактерии и вируси. Поради тази причина си струва да въведете източниците му в диетата си, а именно: бобови растения, риба, млечни продукти, месо, пълнозърнести зърнени продукти, бадеми, сусам, тиквени семки, яйца и ... черен шоколад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com