СЗО призна горещите напитки за източник на рак

4804
СЗО призна горещите напитки за източник на рак
Снимка: iStock/Guliver

Международната агенция по изучаване на рака при Световната здравна организация (СЗО) призна употребата на прекалено горещи напитки (например кафе и чай) за опасни за здравето, съобщава The Independent.

"Резултатите свидетелстват, че употребата на прекалено горещи напитки се явява вероятна причина за рак на хранопровода и именно температурата, а не самите напитки, носи отговорност (за развитието на рака)", казва Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция по изучаване на рака.

Чаят намалява риска от преждевременна смърт с 25%

Чаят наистина е най-добрата напитка, която според последните проучвания намалява риска от преждевременна смърт с 25%. Специалистите са...

За критична се смята температура от 65 градуса по Целзий. Употребата на течности с по-ниска температура е смятана за безопасна за човека, а по-високата температура може да е свързана с риск от развитие на рак на хранопровода.

"Изследвания, проведени в такива страни като Китай, Иран и Турция, както и в държави от Южна Америка, където чай или мате традиционно се пият много горещи (при температура около 70 градуса по Целзий), са открили, че рискът от развитието на рак на хранопровода расте с температурата", отбелязва СЗО.

Изводите на учените се основават на метаанализ на повече от хиляда научни изследвания за възможните канцерогенни свойства на кафето и популярната в Южна Америка тонизираща напитка мате, приготвяна от изсушени листа на дървото Йерба мате, накиснати в гореща вода.

Проведеният от учените анализ отчита рисковите фактори, свързани с употребата на алкохол и тютюн. Кафето и матето през 1991 година са били класифицирани от СЗО като "вероятни канцерогени за човека". Към тази група, съгласно последните препоръки на СЗО, сега се отнасят горещите напитки с температура над 65 градуса по Целзий.

Признаха кафето за полезна напитка

Ежедневната употреба на 6 стандартни чашки кафе снижава риска от развитие на множествена склероза. Поради тази причина медиците препоръ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com