Таблетите пречат на добрия сън

80416
Таблетите пречат на добрия сън

Използването на таблети точно преди лягане може да доведе до лош сън, показва изследване на американски учени.

Все повече хора използват таблетите си в леглото, за да сърфират в мрежата, да си проверяват Фейсбука или електронната поща, преди да изгасят лампата. Но изследователите предупреждават, че синкавата светлина, която екраните им излъчват, може да наруши добрия нощен сън на потребителите.

Причината е, че този тип светлина имитира дневната, карайки мозъка да мисли, че все още е ден. Синята светлина потиска производството на химическото вещество в мозъка мелатонин, което ни помага да заспим. Причината е, че мозъкът се е развил така, че да бъде буден в часовете от деня, предаде БГНЕС.

За сметка на това, светлината с повече оранжеви и червени тонове не потиска производството на мелатонин, вероятно защото мозъкът ни я разпознава като указание, че денят свършва. Невролозите знаеха от години, че взирането в екрани късно вечерта може да наруши съня, независимо дали става въпрос са телевизионни, компютърни екрани или екрани на мобилни телефони.

Но тъй като мобилните телефони и таблетите са подвижни, все повече хора ги отнасят в спалнята си. Освен това потребителите често ги приближават повече до очите си, отколкото екрана на компютъра или телевизора.

Изследователите от Политехническия институт "Ренселър" в Ню Йорк предупреждават, че взирането в дисплея на таблет повече от два часа "води до потискане на естествените ни нива на мелатонин, тъй като устройствата излъчват оптична радиация на къси вълни", с други думи по-синкава светлина.

Редактор: Калина Здравкова

Учените "пробиха" човешкия мозък

Въпреки, че импресивноста не е голяма, учените говорят, че в случая става дума за доказване на концепцията - дали е теоретично възмож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com