Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази телесна температура е тайната на дълголетието

15 юни 2024, 08:13 часа

Въпреки че досега се смяташе, че идеалната телесна температура е 36,6 градуса по Целзий, последните изследвания на учени показват, че това съвсем не е така.

Освен това тази температура може да показва много здравословни състояния - от физически заболявания до проблеми с психичното здраве, които в крайна сметка могат да доведат до по-кратка продължителност на живота, съобщава изданието The Health Site. Според учените идеалната телесна температура трябва да е над 35 градуса, но да е по-ниска от 36,6 - това е тайната на дълголетието

Връзка между телесната температура и дълголетието

Нашият организъм е много сложна система и за да работи правилно, трябва да има синергия между всички негови елементи. „Гладкото“ функциониране на тялото се възпрепятства от множество фактори – от стрес, през нередовно и неправилно хранене до физически и психически заболявания, а един от начините, по които тялото ни подсказва, че нещо не е наред, е повишаването на температура.

Японски учени: Само този знак издава, че ще живеете над 80 години

В продължение на много години се смяташе, че "нормалната" телесна температура е 36,6 градуса по Целзий. Въпреки това, в началото на 20 век е установено, че телесната температура на хората постепенно намалява от година на година. Учените обясняват тази тенденция с по-малък брой възпалителни процеси благодарение на по-честата употреба на антибиотици и по-здравословния начин на живот. Според днешните стандарти телесната температура е идеална, ако само малко надвишава 35 градуса по Целзий, съобщава изданието.

Повишената температура обаче не се дължи само на възпалителни процеси в организма или някакви физически заболявания, но и на психични проблеми - депресия, установиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

„Това означава, че депресията не е само в главата, а че трябва да се разглежда като системно заболяване, което е придружено от възпалителен процес“, обяснява биологът от Джордж Мейсън, Анча Баранова.

Въз основа на тези открития учените стигнаха до много ясно заключение, а именно, че продължителността на живота е тясно свързана с телесната температура: колкото по-ниска е тя, толкова по-дълго ще живее човек. Възниква въпросът: „А какво може да се направи, за да се охлади трайно тялото до оптимални стойности?“ Разбира се, няма универсален отговор, но има насоки, които могат да бъдат полезни.

Регулирането на диетата може да бъде първата стъпка в борбата с повишената телесна температура и в резултат на тази промяна психичното здраве също ще се подобри. Авторите на калифорнийското изследване съветват да посещавате сауни и парни бани, а дори и да прилагате по-продължителни бани с топла вода. По този начин тялото "включва" охлаждащите механизми, които понижават телесната температура първо временно, а в комбинация със здравословния начин на живот - трайно.

Кой е най-важният минерал за дълголетието?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес