Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-важният минерал за дълголетието?

13 юни 2024, 08:45 часа

Силицият се нарича минерал на дълголетието, младостта и красотата. Той отговаря за много функции в тялото и дори има противовъзпалителен ефект. Това съобщава руският лекар д-р Олга Барова-Абдулоева.

Какви са предимствата на силиция?

Микроелементът стимулира растежа на костната тъкан и е много важен за възстановяване (особено при фрактури). Освен това играе важна роля в синтеза на колаген, кератин, еластин и хиалуронова киселина. Те изграждта костната и хрущялната тъкан на ставите, кожата, ноктите, косата, зъбите, стените на кръвоносните съдове.

Японски учени: Само този знак издава, че ще живеете над 80 години

В допълнение, този минерал участва активно в метаболизма на калция и фосфора.

Диетологът отбелязва, че силицият има антистареещ и противовъзпалителен ефект. Подпомага зарастването на рани и е ефективен срещу възпаление на венците и се използва при лечение на акне. Може също да подобри паметта и концентрацията. Участва в регулацията на метаболизма, в образуването на ензими, хормони и аминокиселини.

Признаци на дефицит на силиций

Д-р Олга Барова назова основните признаци, които могат да показват дефицит на силиций:

  • тялото бързо се уморява, паметта е нарушена
  • имунитетът намалява
  • другите минерали се усвояват слабо, което води до различни усложнения и патологии
  • появяват се синини и кървене
  • развива се атеросклероза
  • появяват се проблеми с хрущялите и ставите
  • зъбният емайл омекотява и се износва
  • обриви по лицето
  • чуплива коса

Силиций във вода

Нивото на силиций във водата, както и съдържанието на много други химически елементи, се регулира от държавните санитарни стандарти. Тази цифра не трябва да надвишава 10 mg/dm3.

В различните води концентрацията на силиций може да варира от 1 mg до няколкостотин mg (в термалните извори) на литър. В същото време дневната нужда на тялото от силиций е от 20 до 30 mg.

Децата в периода на растеж, бременните и кърмещите жени, както и хората, претърпели тежки заболявания и наранявания, се нуждаят от няколко пъти повече силиций. Трябва също да се отбележи, че с възрастта способността на тялото да абсорбира силиций намалява. Това трябва да се вземе предвид в диетата.

Храни, богати на силиций

Сто грама зелен боб съдържат 23% от дневната нужда от силиций. Тази храна съдържа и голямо количество фибри, желязо, витамини С и В, антиоксиданти и вещества, от които се синтезират серотонин, допамин и норепинефрин.

Сто грама съдържат 15,9% от дневната нужда от силиций.

По отношение на обема на микроелементите тези тропически плодове са лидери сред плодовете. Яжте бананите пресни, добавяйте ги към зърнени храни, извара и кисело мляко и ги използвайте за приготвяне на закуски, десерти и пюрета.

Сто грама ориз съдържат 15% от дневната нужда от силиций.

Тази храна съдържа голямо количество магнезий, калций, желязо, фосфор, селен, витамини от група В и фибри.

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес