Тези 9 навика съсипват ставите ни

5220
Тези 9 навика съсипват ставите ни
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневните ни дейности оказват въздействие върху здравето на нашите стави в дългосрочен план. Това са навиците, които ги съсипват.

1. Ниска физическа активност

В случая не става въпрос само за тренировки - важно е да не се задържате твърде дълго на едно място. При продължителен престой на едно и също място намалява притока на кръв в определени области.

Ако работите на компютъра, не забравяйте да правите разтягащи движения или да сменяте позицията си на всеки 10-15 минути.

2. Липса на силови тренировки

От всички видове тренировки силовите тренировки могат да бъдат особено полезни, тъй като укрепват поддържащите мускули около ставите.

Най-добре е да се правят няколко пъти седмично.

3. Носене на чанта или раница, която е твърде тежка

Твърде голямото тегло на чантата може да промени стойката и походката ви, да натовари мускулите на врата и ставите ви и дори да окаже натиск върху нервите и кръвоносните съдове. Когато носите раница, теглото се разпределя по-равномерно, отколкото когато носите чанта или куфар. Но все пак и раницата не трябва да е прекалено тежка.

4. Пренебрегване на болките в ставите

Ако се оплаквате от болки в ставите повече от седмица, тялото вероятно ви изпраща сигнал. който не трябва да пренебрегвате. Не се опитвайте да преодолеете болката - вместо това посетете вашия лекар. Особено ако имате симптоми като скованост и подуване.

Ако ви е предписано лечение, не го отлагайте. Предприемайки действия сега, можете да предотвратите по-сериозни проблеми в бъдеще.

5. Прекомерни натоварвания

Винаги обръщайте внимание на усещанията в ставите (и в тялото ви като цяло). Острата болка, която продължава повече от няколко часа след тренировка или прекомерно натоварване, е знак, че имате проблем.

6. Нисък прием на калций и витамин D

За здрави кости трябва да имате достатъчно калций и витамин D в кръвта си. За да си набавите достатъчно калций, изберете нискомаслени и нискомаслени млечни продукти или други обогатени напитки като бадемово или соево мляко.

Натурална терапия за укрепване на костите и ставите

Тъй като максималната костна маса се достига на 30-годишна възраст, трябва да се внимава костите да получават необходимите минерали пре...

Добри източници на витамин Д са мазнините риби, зърнени храни или напитките, към които е добавен този витамин.

Ако не сте сигурни, че приемате достатъчно количество от тези вещества, консултирайте се със специалист за подходяща хранителна добавка.

7. Липса на сън

Пълноценният сън значително ще подобри вашето благосъстояние. Същевременно постоянната му липса може да бъде причина за редица здравословни проблеми. Намалете кофеина шест часа преди лягане, избягвайте алкохола и правете упражнения редовно.

Ако имате проблеми със съня, консултирайте се със специалист.

Ето защо пукат ставите и опасно ли е

Най-често хрущенето в ставите е свързано с повишена подвижност. Това се нарича хипермобилност. Най-често това вродено състояние се срещ...

8. Излишни килограми

Излишните килограми оказват по-голям натиск върху ставите, особено върху бедрата, коленете и гръбначния стълб. Прекомерната тежест претоварва хрущяла, който действа като амортисьор за ставите.

За да облекчите натоварването на ставите, коментирайте с вашия лекар хранителен план, който ще ви помогне да постигнете и поддържате оптималното телесно тегло.

9. Тютюнопушене

Никотинът свива малките кръвоносни съдове, които доставят кръв към ставите, особено дисковете на гръбначния стълб. Хората, които пушат или дъвчат тютюн, са изложени на много по-висок риск от проблеми с гърба и ставите дори на 30-годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com