Това е най-добрата пролетна билка за сърцето и черния дроб

3032
Това е най-добрата пролетна билка за сърцето и черния дроб
Снимка: iStock

Тази пролетна билка не само е най-доброто средство за пречистване на черния дроб, но и тя е най-полезна за сърцето. 

Билкарят и кандидат на медицинските науки Елена Корсун отбелязва, че въпреки своята непретенциозност, глухарчето с право може да се нарече еликсир на живота. Това растение съдържа много полезни елементи: натрий, магнезий, калий, манган, алуминий, желязо, мед, калций, както и витамини А, С, F и група В.

Ползи от глухарчето

В билколечението се използват всички части на глухарчето – листа, цветове и корен.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

"Младите жълти цветове имат много благоприятен ефект върху ставите при ревматизъм. Ето защо, точно сега, когато глухарчето просто цъфти, те могат да бъдат събрани и изсушени. След това го запарете с вряла вода и приемйате по една супена лъжица на ден сутрин", казва билкарят.

"При коронарна болест на сърцето е полезно да се дъвчат пресни стъбла от глухарче: 5-10 броя сутрин два часа преди закуска", допълва експертът.

Мед от глухарче - лек за всички болести

"Лечебни свойства има и медът от глухарчета. Помага за подобряване на метаболизма, премахване на остеохондроза и болки в ставите, а също и за пречистване на черния дроб и бъбреците", казва билкарят.

"За да се приготви мед е необходимо да се съберат цветовете в период на цъфтежа. Берете ги от екологично място (поне на 2-3 км от натоварените магистрали). За 1 кг мед са необходими 350 цвята, включително зелена основа, но без дръжки. Изплакнете цветовете със студена вода и ги залейте с литър студена вода. Поставете на огъня, оставете да заври и оставете да къкри за един час. След това прехвърлете цветята в гевгир. И когато цялата течност се отцеди, те могат да бъдат изхвърлени. Изсипете килограм захар в получения бульон и варете отново за един час. 15 минути преди края изстискайте сока на един лимон. Приемайте по една чаена лъжичка от лакомството три пъти на ден в продължение на една година", казва специалистът.

"Ако тялото ви няма йод, можете да приготвите тази салата: добавете водорасли, магданоз, варено цвекло към листа от глухарче и подправете с растително масло. Резултатът е вкусен и мощен източник на йод, който лесно може да замени хранителните добавки", казва още билкарят.

Лечебен коктейл от глухарче

"Смелете цялото растение, заедно с корените, листата и цветовете и изцедете сока през марля. За консервиране половин литър сок се смесва с чаша водка. Получената тинктура се налива в стерилни буркани. Препаратът може да се използва за приготвяне на коктейл - 2/3 чаша сок от моркови, 3 супени лъжици от приготвената тинктура от глухарче, 1 с.л. мед и сок от черна ряпа до върха на чашата. Пийте на празен стомах веднъж на ден сутрин", препоръчва Елена Корсун.

За да се премахне частично горчивината, която е много забележима в глухарчето, пресните листа се накисват в солена вода за половин час.

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и да замести назначеното вече лечение! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

Подправката, която трябва да сложите под възглавницата, за да се избавите от безсънието

Тази мазна храна е идеална за сърцето

Тази телесна температура е тайната на дълголетието

Вместо кафе: Тези напитки ободряват и помагат за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com