Този пренебрегван витамин, може да облекчи симптомите на менопауза

5253
Този пренебрегван витамин, може да облекчи симптомите на менопауза
Снимка: Istock

След десетилетия на щедро внимание върху витамините A, B, C, D и E, учените се впускат по-дълбоко в азбуката. По средата, те откриха широко пренебрегвано хранително вещество, което може да достави мощни ползи за жени в менопауза : витамин К.

Още: Естествени средства за борба с горещите вълни при менопауза

Нови доказателства показват, че той може да облекчи хормоналните неволи, да укрепи костите, да прикрие изпъкналите вени и може дори да намали риска от рак . Но точно когато жените се нуждаят най-много от витамин К, свързаните с възрастта фактори могат да доведат до недостиг на тялото.

„Ние откриваме, че в годините около менопаузата телата на жените стават по-малко ефективни при усвояването и използването на витамин К, вероятно поради промени в нивата на естроген“, казва д-р Лорънс Коен, основател и медицински директор на Центъра за допълнителна медицина в Сан Антонио .

Онези периоди? Заложете на листни зеленчуци.

Витамин К контролира производството на съсирващи съединения от черния дроб, които спират прекомерното кървене. При недостиг на вит. К менструацията може да стане тежка и продължителна, съобщават учени от Нюйоркския университет . За щастие, коригирането на дефицита на витамин К може да нормализира потока - плюс това може да облекчи други предменструални проблеми.

В едно проучване жените, които са приемали вит. К, са имали по-малко спазми, използвали са по-малко лекарства за болка и са прекарали по-малко време в леглото. И в проучване в American Journal of Epidemiology жените, които редовно ядат зеленчуци, богати на вит. K, са с 40% по-малко склонни да страдат от симптоми на ПМС , като промени в настроението. За да получите облекчение, стремете се да ядете една ежедневна порция зеленчуци като сурово или варено зеле, спанак или маруля.

Притеснения за костите? Опитайте добавка.

Години наред учените бяха озадачени от връзката между вит. K и костите. Жените със стабилни нива на вит. K са по-малко склонни да страдат от фрактури, но самото хранително вещество има малък ефект върху костната плътност. Може би е просто случайност. Не е.

Миналата година учени от Политехническия институт Rensselaer в Трой, Ню Йорк, откриха липсващото звено: остеокалцин, протеин, който държи костните минерали заедно - и разчита на витамин К за това. Когато една кост претърпи удар, остеокалцинът се разтяга, за да я предпази от напукване. Така че витамин К не прави костите по-плътни, прави костите по-здрави .

 Тъй като идеята е да се увеличи здравината и плътността на костите, експертите съветват да се приема добавка, която комбинира 500 мг. калций и 40 микрограма витамин К два пъти на ден.

Забележка: Ако е указано друго от лекар, не приемайте добавка с витамин K, ако сте на лекарства за разреждане на кръвта. Намирането на естествени източници на витамин К във вашата диета е друг чудесен начин да си набавите този минерал.

Разширени вени? Втрийте крем.

Когато френски учени сравняват проби от разширени със здрави вени, те откриват, че здравите вени са богати на активен MGP, структурен протеин, който помага на кръвоносните съдове да поддържат формата си срещу постоянната сила на течността. Но при разширени вени MGP е в латентно състояние. И когато учените приложиха витамин К към варикозните проби, MGP се отключи.

Това не е изненада за Shain Cuber, MD, козметичен хирург в Ню Йорк. „Често предлагам крем с витамин К на моите пациенти, които имат паякообразни или разширени вени“, казва той. „Кръвоносните съдове абсорбират хранителното вещество директно, чрез мастната тъкан в кожата.“

Още: Лекар: Включете тези 9 храни в менюто си, по време на менопауза

За да се възползвате от предимствата, изберете крем с фитонадион (химическото наименование на витамин К), посочен като основна съставка. Имайте предвид, че може да отнеме осем седмици ежедневна употреба, за да видите разликата, като най-добри резултати се наблюдават при малки вени.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com