Естествени средства за борба с горещите вълни при менопауза

3794
Естествени средства за борба с горещите вълни при менопауза
Снимка: iStock/Guliver

Горещи вълни, които също са известни като вазомоторни симптоми, са често срещан страничен ефект от менопаузата. Горещите вълни често се усещат като прилив на топлина през тялото, който може да причини изпотяване и зачервяване на кожата и могат да продължат от няколко минути до часове. Когато се появят горещи вълни, докато спите, те се наричат нощно изпотяване. Горещите вълни също могат да причинят симптоми като втрисане и ускорен пулс.

Още: 6 признака за проблеми със стомаха, които не бива да пренебрегвате

Разбиране на причините за горещите вълни

Виновни: хормоналните колебания, които възникват по време на менопаузата.

Спадовете в нивата на естроген и прогестерон могат да променят начина, по който мозъкът възприема температурата. Това е така, защото естрогенът има тенденция да насърчава разсейването на топлината, докато прогестеронът има тенденция да насърчава запазването на топлината и по-високите телесни температури.

„Горещи вълни се генерират централно в нашето ядро и топлината трябва да се разсее“, казва д-р Мери Джейн Минкин. „По-трудно е това да се случи, когато нивата на естроген спадат.“ Други отключващи фактори могат да включват горещо време или горещина, стрес, тютюнопушене и тесни дрехи, всички от които повишават телесната температура и изострят симптомите на горещи вълни.

Честотата и продължителността на горещите вълни по време на менопаузата варира от човек до човек. Някои жени изпитват горещи вълни няколко пъти на ден, докато други рядко. И изчервяването може да продължат от няколко минути до часове. За много жени горещите вълни спират, след като завършат прехода през менопаузата. Но някои може да продължат да изпитват горещи вълни повече от 10 години след менопаузата.

Алтернатива на хормонозаместителната терапия

Ако сте страдали от достатъчно горещи вълни, вероятно сте чували за хормонозаместителна терапия (ХЗТ) в търсене на облекчение. ХЗТ лекарството съдържа компоненти на естроген и прогестерон, които имитират хормони, създадени от тялото, и може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата, като горещи вълни. Може да се приема през устата или чрез трансдермални пластири и кремове. Поради сходството си с хормоните на тялото, ХЗТ може да започне да намалява горещите вълни само за няколко седмици.

Проблемът: разходите за ХЗТ могат да бъдат много големи, в зависимост от вида на лекарството. Нещо повече, ХЗТ има малък риск от рак на гърдата и матката, кръвни съсиреци и инсулт. За щастие, има храни, които са доказани в борбата с горещите вълни.

Освен да добавите храни спомагащи намаляването на горещите вълни, от полза ще бъде и изключването на тези две напитки от менюто ви:

  • Кофеин
  • Докато някои напитки и леки храни могат да ви помогнат да облекчите изчервяването, други могат да увеличат топлината в тялото ви. На първо място е кофеинът. Проучване установи, че кофеинът изостря вазомоторните симптоми на менопаузата, като горещите вълни. Той свива и след това разширява кръвоносните съдове, което може да попречи на кръвния поток и да предизвика или влоши зачервяването. Решението: Вместо това заменете обичайната си чаша кафе с безкофеиново.

  • Алкохол
  • Вторият често срещан отключващ фактор е алкохолът. Отпускането с чаша вечер, може да е изкушаващо, но д-р Минкин казва, че не си струва изгарянето, което може да почувствате по-късно. „Едно нещо, което изпитват много жени, преминаващи през менопаузата, са проблемите със съня“, казва тя. „И много жени казват: „Позволете ми да изпия чаша хубаво вино, преди да си легна, и това ще ми помогне да заспя.“ Тя може да заспи лесно, но за съжаление с нещо като чаша червено вино, тя ще се събуди след час или два. Това е така, защото алкохолът разширява кръвоносните съдове, позволявайки по-голям приток на кръв към кожата, което ви дава усещане за по-топло.

    Естествени средства за борба с горещите вълни

    Включването на храни и напитки в борбата с горещите вълни не е единственият начин да надхитрите изчервяването. Ето 4 прости промени в начина на живот, които ви помагат да запазите хладнокръвие.

    Практикувайте дишане с темпо

    Поемането на равномерно разпределени дълбоки вдишвания с диафрагма помага за намаляване на горещите вълни с 52%. Учени откриха, че правенето на шест коремни вдишвания на минута в продължение на 15 минути два пъти дневно увеличава вазодилатацията, способността на кръвоносните съдове да се разширяват, по-добре регулира телесната температура. Освен това намалява стреса, който може да намали зачервяването.

    Облечете се на слоеве

    При по-хладно време д-р Минкин съветва да се обличате на пластове, които лесно можете да свалите, ако ви удари гореща вълна. „Ако носите пуловери, уверете се, че имате тениска отдолу“, съветва тя. „Когато започнете да се потите, искате да можете да махнете този пуловер. Искате да можете да контролирате собствената си мини-среда и да се охладите.“

    Опитайте древна билкова смес

    Смес от древни билки, известни като Cynanchum wilfordii, Phlomis umbrosa и Angelica gigas, може да помогне за предотвратяване на досадните горещи вълни. Комбинацията, действа като естествен естроген в тялото. Той е толкова ефективен, че може да намали симптомите на менопаузата като горещи вълни и нощно изпотяване с 61% за седем дни.

    Още: Лекар: Включете тези 9 храни в менюто си, по време на менопауза

    Помислете за черен кохош за горещи вълни

    За облекчение от горещи вълни - плюс наддаване на тегло, безсъние, мозъчна мъгла и други притеснения в менопаузата - изберете черния кохош. Проучване установява, че бялата цъфтяща билка охлажда горещите вълни с до 71%. И едно проучване в гинекологичната ендокринология е установило, че той успокоява много други симптоми, както и естрогена от аптеката! Естрогенните стероли в билката помагат за балансиране на нивата на хормоните, които се изхвърлят по време на менопаузата, облекчавайки симптомите.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ЗДРАВЕ:

    Кафе с мляко - как е правилно да се пие

    10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

    3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

    При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

    Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

    Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

    Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

    Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

    5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

    Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com