Този сироп с дафинов лист лекува кашлица и чисти слузта от белите дробове

6120
Този сироп с дафинов лист лекува кашлица и чисти слузта от белите дробове
Снимка: iStock

Дафиновия лист е не само подправка, но и ефективен лек против кашлица. Приготвеният от него сироп по стара хърватска рецепта чисти слузта от белите дробове. Сложете 0,5 л вода да заври, добавете 12 дафинови листа и 5 супени лъжици захар. Вари се до намаляване на обема наполовина или докато се получи сироп. Приемайте по чаена лъжичка няколко пъти на ден.

Други ползи от дафиновия лист

Дафиновите листа съдържат фитонциди, много полезни микроелементи и танини. Директната им консумация подобрява имунитета и премахва токсините от тялото.

Дафинов лист- защо опитните домакини го слагат вечер в тоалетната

Яденето на ястия, подправени с тази подправка, помага за понижаване на кръвната захар. За тази цел може да приготвите и лековита отвара - залейте 40 листа с вряла вода (1/2 литър). Приемайте продукта сутрин на гладно (2 супени лъжици) и още 3 пъти през деня.

Пиенето на отвара от дафинови листа е много полезно през този сезон, тъй като помага за укрепване на имунната система и предотвратяване на някои заболявания.

Отвара за повишаване на имунитета се приготвя по следния начин: 15 лаврови листа се заливат с вода (300 мл) и се варят 5 минути. След това оставете бульона в термос за около 3 часа, прецедете и приемайте по 1 супена лъжица. Курсът продължава 3 дни, след 14 дни може да се повтори.

Използването на дафинови листа помага на човек не само да се отърве от кашлицата, а също и за пречистване на въздуха в апартамента. Поставете 2-3 лаврови листа в тенджера и ги залейте с гореща вода. Вдишвайте изпаренията в продължение на няколко минути.

Лавровият лист е силен антисептик и помага за заздравяването на рани. Компресите с отвара от него помагат за премахване на възпалението и дезинфекцирането на рани. Полезни са и при натъртвания, тъй като антиоксидантните свойства на ароматните листа облекчават отока и подобряват кръвообращението. В допълнение към витамините А, В1, В2, В9, РР, С, растението съдържа натрий, магнезий, мосфор, цинк, желязо, мед, манган, калий, калций и селен, според изданието Лента. Последният микроелемент е особено полезен за жените, тъй като спомага за удължаване на младостта на кожата и нормализиране на функционирането на тазовите органи.

Отварата от тази подправка повишава тонуса на „женските мускули“, така че не трябва да се пие от бременни жени и по време на кърмене. Трябва да избягвате напитката и ако имате проблеми с бъбреците, черния дроб или сърдечно-съдови заболявания. В други случаи се препоръчва да добавите два или три дафинови листа към бульони и билкови чайове за подобряване на метаболизма и понижаване на нивата на кръвната захар.

Още: Дафинов лист и сапун - рецептата, която всеки градинар трябва да знае

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com