Този вкусен плод топи кръвни съсиреци

54700
Този вкусен плод топи кръвни съсиреци
Снимка: iStock

Един вкусен и ароматен плод оказва положителен ефект върху съдовото здраве при наличието на кръвни съсиреци. Това се дължи на съдържание на специфичен ензим в него, споделя руският лекар Виктория Гончар. 

Полезните свойства на бромелаина в ананаса не се ограничават до ефекта върху стомашно-чревния тракт. Ензимът има и противовъзпалително действие и оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. По-специално, бромелаинът повишава тонуса и еластичността на кръвоносните съдове, а според някои проучвания дори предотвратява образуването на кръвни съсиреци, споделя още експертът.

Други ползи от ананаса

Този екзотичен плод е обичан от тези, които искат да отслабнат и хората, които трябва да попълнят енергийните си резерви. Ананасът е истински склад за полезни витамини, минерали и естествени антиоксиданти. Той съдържа витамини от група В, витамин С, калий, магнезий, манган и калций. Пулпата и сокът му оказват добър ефект върху храносмилането и поради ниското съдържание на калории могат да бъдат включени в диетата дори на тези, които са на диета.

Лекар: Сладкото от този плод топи кръвни съсиреци - яжте по 6 лъжички от него

Този екзотичен плод има още много други полезни свойства. Може да се използва за подобряване на здравето и подобряване на настроението, подхранване на тялото с полезни вещества.

Ананасът оказва положителен ефект, когато тялото е изложено на високи нива на стрес. Витамините от група В в състава му стимулират мозъчната дейност, подобряват кръвообращението и снабдяването на мозъка с кислород. Ананасът също съдържа магнезий. Това вещество е незаменимо за поддържане на нервната система, особено в периоди на психо-емоционално пренапрежение и депресивни състояния.

кръвни съсиреци

Ананасът може да се използва и като източник на фибри. Диетичните фибри почистват червата, стимулират двигателната им активност и помагат в борбата със запека. Фибрите са важни и за нормализирането на чревната микрофлора.

Ананасът се отличава с високо съдържание на витамин С: малко по-малко, отколкото в цитрусовите плодове. Но въпреки това, това плодът е идеален за укрепване на имунитета и защита на организма от настинки и респираторни заболявания.

Този плод съдържа сравнително малко калории - около 50 kcal на 100 грама. В допълнение към ниското съдържание на калории, ананасът има нисък гликемичен индекс. Консумацията му не предизвиква скокове в кръвната захар, така че дори хората с диабет могат да го ядат.

Вреда от ананаса

Ананасите са противопоказани при обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Хората с чувствителни лигавици не трябва да прекаляват с този плод, тъй като тоже да доведе до дразнене в устата. Ако имате диабет или загуба на тегло, трябва да откажете сока от ананас, включително прясно изцедения. Тази напитка има по-висока концентрация на захар, отколкото останалите сокове.

Консервираните ананаси запазват известно количество фибри и витамини, но поради сиропа съдържат твърде много захар. Можете да ядете такъв продукт, но не постоянно. Същото важи и за различни видове захаросани плодове или сушени ананаси. 

Още: Гответе чесъна само така, ако искате да се предпазите от кръвни съсиреци

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com