Тренирай пикочния си мехур – не допускай той да контролира деня ти!

9353
Тренирай пикочния си мехур – не допускай той да контролира деня ти!
Снимка: iStock

Уринирате ли над 8 пъти в рамките на 24 часа? А повече от веднъж през нощта? Ако отговорите на тези въпроси са „Да“, то вероятно страдате от свръхактивен пикочен мехур (СПМ).

Това е медицински проблем, при който мехурът е по-активен, отколкото обикновено. Вместо да остане в покой, докато урината изпълва пикочния мехур, мускулът се свива често и спонтанно. Това кара човек да чувства внезапно и понякога непреодолимо желание за уриниране, което не може да бъде потиснато дори когато пикочният мехур не е пълен. Тези неволеви контракции на мехура създават спешна нужда от уриниране, честа необходимост от ходене до тоалетна и в някои случаи неволно изпускане на урина, защото не сте стигнали до тоалетната навреме.

Свръхактивният пикочен мехур е в състояние да преобърне целия Ви свят, но е възможно да бъде контролиран! Не допускайте пикочния мехур да диктува ежедневието Ви!

При наличие на този проблем трябва да се консултирате с лекар, но е важно и Вие да положите усилия като тренирате мускула на пикочния си мехур. Променете постепенно ежедневния си график на уринирания като увеличавате бавно времетраенето между тях, докато стигнете дотам, че да ходите по малка нужда до седем пъти на ден. Това минимално усилие учи пикочния мехур да се разтяга, докато се пълни, и учи и Вас да игнорирате първоначалните позиви да посетите тоалетната. Това не става бързо и лесно, нужно е време, но може да бъде много ефективно.

Част от тренирането на пикочния мехур включва водене на „дневник на уринирането“, в който можете да записвате кога посещавате тоалетната през деня,  какво и колко пиете и както и случаите, когато сте имали изпускане.

Дневникът ще помогне на Вас и вашия лекар да видите колко често ходите всеки ден до тоалетната и най-дългото време между посещенията. С тази информация можете постепенно да увеличавате времето между уриниранията.

Например, ако установите, че уринирате на всеки час, следващия път, преди да отидете, опитайте да издържите още 15 минути. Можете да се разсейвате, докато чакате, като изпълнявате задачи, които са умствени, а не физически, като например броене назад от 100 до едно, четене, практикуване на техники за релаксация като дълбоко дишане или позитивни мисли.

Научете повече на moiat-mehur.bg - българският уебсайт за хора, живеещи със свръхактивен пикочен мехур, създаден от Астелас България. В специализирания интернет портал можете да намерите всичко за СПМ на едно място, както и тест за самооценка на пикочния мехур, дневник на уринирането, тренировки за пикочен мехур, практични съвети и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com