Учени откриха как солта влияе на мозъка

1554
Учени откриха как солта влияе на  мозъка
Снимка: iStock

Изследователи от Националния институт по неврологични заболявания и инсулт в Съединените щати установиха, че консумацията на големи количества сол може да доведе до когнитивно увреждане, включително деменция.

Влияние на солта върху мозъка

Учени доказват, че мишки, които ядат храни с високо съдържание на натрий, започват да показват симптоми на деменция. Тази диета причинява промени в червата и също така намалява притока на кръв към мозъка, което може да причини когнитивно увреждане. Оказало се, че отслабването на паметта се дължи на натрупването на тау протеин.

7 работещи начина за лесно премахване на излишната сол от тялото

Гризачи, при които генът, кодиращ тау протеина, е блокиран, не са развили признаци на деменция, когато са били изложени на солена диета.

Други последствия от злоупотребата със сол

Отоци - излишното количество натрий в тялото причинява натрупването на твърде много течност в тъканите. В резултат на това се появява подуване. Жените са по-податливи на подуване поради месечните хормонални колебания. Някои от първите признаци, показващи излишък на натрий в организма, са подути пръсти и глезени, торбички под очите. 

Отокът не е само естетичен проблем. В повечето случаи този симптом може да показва наличието на сериозни заболявания: бъбречна, сърдечна или чернодробна недостатъчност.

Болка в бъбреците - ако изпитвате болка в долната част на гърба дори от време на време, това може да означава проблем с бъбреците. Склонността към бъбречни заболявания може да бъде резултат от прекомерната консумация на солени храни. Ако тялото съдържа много натрий, това в крайна сметка води до калцификация на урината и следователно до развитие на уролитиаза. Ако човек има проблеми с бъбречната функция, тогава солта в диетата му трябва да бъде сведена до минимум.

Болка в гърдите - не е необичайно хората, които прекаляват със солта, да изпитват болка в гърдите. Този сигнал не трябва да се пренебрегва: в много случаи той може да означава развитие на сериозно сърдечно-съдово заболяване. Любителите на солената храна трябва да знаят, че натрият в големи количества има разрушителен ефект върху кръвоносните съдове. По-специално увреждането на артериите, причинено от солта, може да причини хипертония и инсулт, а ако увреждането настъпи във вените, може да се развие атеросклероза.

Често уриниране - излишната сол в храната причинява задържане на влага в тялото. Но когато в тъканите се натрупа твърде много натрий, бъбреците се активизират и се опитват да премахнат излишния химичен елемент от тялото възможно най-бързо. В такива случаи са възможни чести позиви за ходене до тоалетната, включително през нощта.

Подуването е друг сигнал от тялото, че има твърде много натрий. Натрият насърчава натрупването на непреработени хранителни частици в червата. След известно време тези бучки започват да гният, което е придружено от образуването на газови мехурчета. Можете да се отървете от проблема, като използвате сорбенти и избягвате излишната сол.

Сложи ли сте повече сол в храната - 8 трика да решите проблема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com