Учени разкриха по колко ябълки на ден свалят холестерола

6096
Учени разкриха по колко ябълки на ден свалят холестерола
Снимка: Pexels

Вероятно всеки знае за ползите от ябълките от детството, някои хора предпочитат ябълков сок. Интересни резултати от проучване, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, показват, че яденето на две цели плода дневно помага не само за свалянето на холестерола, но и за намаляване на риска от инфаркт и инсулт.

Ябълки за сваляне на холестерола

Същото изследване показва, че за такъв положителен ефект върху тялото трябва да изядете две ябълки, а не да пиете ябълков сок. В проучване с 40 души половината от тях са консумирали по два плода всеки ден в продължение на осем седмици, докато другата група е пила ябълков сок, който съдържа същото количество захар колкото в плодовете.

Лекар: Ябълките обострят тези заболявания

И двете групи са избягвали всякакви промени в диетата си, режима на упражнения, приема на лекарствата и други фактори на начина на живот и са записват всичко, което са яли и пили през този период. След няколко седмици пауза групите са си разменили местата и експериментът е продължил още осем седмици. Този тип проучване се нарича кръстосано изпитване и помага на изследователите да сравняват резултатите от различни методи върху едно и също лице, вместо да сравняват двама различни хора.

Експериментът установява, че когато хората консумират цели ябълки, а не ябълков сок, нивата на холестерола в кръвта им са по-ниски. В резултат на експеримента изследователите стигат до извода, че съединенията, съдържащи се в целите плодове, играят важна роля за насърчаване на здравето на сърцето. Съдържащите се в целите ябълки фибри, полифеноли и антиоксиданти имат положителен ефект върху организма.

Плодовете съдържат много пектин, специфичен вид диетични фибри, които влияят върху нашия метаболизъм на мазнините. Пектинът, заедно с други видове фибри, е добър източник на храна за полезните бактерии в човешките черва, известни като микробиом.

Освен това тези плодове са богати на витамини А, С, В1, В2, РР и Е, както и на магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций, цинк.

Едно от полезните им свойства е намаляването на риска от развитие на диабет тип II, което се обяснява с наличието на полифенолни антиоксиданти в плода - кверцетин и флоридин. Противовъзпалителното вещество кверцетин помага при инсулинова резистентност, която е основен фактор за развитието на диабет. Смята се също, че флоридинът намалява абсорбцията на захар в червата и по този начин понижава нейните нива в кръвта.

Ябълковата кора съдържа антиоксиданта кверцетин, който помага за регулиране на имунната система и намаляване на възпалението. Кверцетинът може да има благоприятен ефект при лечението на алергични възпалителни заболявания като астма и синузит. Антиоксидантните ефекти на кверцетина могат да предпазят мозъка и нервите от оксидативно увреждане и да помогнат за предотвратяване на наранявания, които могат да доведат до мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция.

Прочетете също: Направете това с ябълките сега и следващата година ще ги берете в кофи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com