Учени разкриха защо някои хора не обичат риба

4228
Учени разкриха защо някои хора не обичат риба
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали е печена или пържена, някои хора просто обожават риба, докато други просто я ненавиждат и не биха я консумирали по никакъв повод. Ако и вие сте втората група хора, вероятно си задавате въпроса на какво се дължи това. Учени от университета в Колорадо разкриха каква е причината. Те установиха, че вкусовите предпочитания се предават по наследство. Те са открили около 500 гена, които пряко влияят на хранителните предпочитания на човек.

Фактори на околната среда като културата, например, играят важна роля при избора на храна. Но те зависят и от генетиката, макар и в по-малка степен, според изследователите.

Лекар: Тази евтина риба е 15 пъти по-полезна от сьомгата

Някои гени са свързани с възприемането на вкуса и мириса на храната, докато други насърчават реакцията на възнаграждение в мозъка. Ето защо дори в едно семейство някой може да обича риба или други продукти, а друг да ги мрази и да отказва консумацията им.

За любителите на рибата експертите имат добри новини. Всъщност твърденията, че сьомгата е най-полезна са силно преувеличени. Факт е, че тя е изключително вкусна, но на фона на това има един съществен недостатък - нейната висока цена. 

Някои по-евтини видове не само не отстъпват по нищо на сьомгата, но и дори я превъзхождат. Пример за това е хамсията, която често е пренебрегвана напълно незаслужено. Тя не само, че е 10 пъти по-евтина от сьомгата, но и съдържа цели 15 витамина повече от нея. Хамсията е ценен източник на йод, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк и др. Нейната консумация оказва положителен ефект върху функцията на костите, зрението и сърцето. 

Вижте още: Лекар: Тази евтина риба е най-полезна за мозъка

Не само сьомгата е богата на ценните за здравето ни омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в изобилие и в скумрията. Друго нейно предимство е ниската цена. Скумрията е незаменим източник на антиоксиданти. Всеизвестен факт е, че те намаляват оксидативния стрес в тялото и по този начин предпазват клетките от окисление. Също така те са изключително важни за функцията на мозъка. 

Хората, които са подложени на силен стрес, е задължително да включват по-често скумрия в диетата си. Според руския диетолог д-р Елена Соломатина, тя трябва да се консумира 2-3 пъти седмично. Като аналог на скъпата сьомга експертът препоръчва и вкусната сардела. Тя също изобилства от ценните омега-3 мастни киселини и е чудесно средство за предпазване на мозъка от увреждане и стимулиране на функцията му.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист и балансираното хранене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com