Учени: Това е най-добрият сок за мозъка

4076
Учени: Това е най-добрият сок за мозъка
Снимка: iStock

Американски учени установиха, че пиенето на сок от нар от бременни жени може да предпази плода им от увреждане на мозъка по време на вътреутробното развитие, съобщава руското издание Лента.

Сок от нар - ползи

Вътрематочното ограничаване на растежа (IUGR) е често срещано заболяване, което възниква поради липса на хранителни вещества и кислород в тялото на новороденото поради дефекти в плацентата. Около едно на всеки десет бебета е диагностицирано с IUGR, което увеличава риска от смърт и неврологични разстройства. В проучването са участвали 99 бременни жени. Те бяха разделени на няколко групи в зависимост от нивото на консумация на сок от нар.

Резултатите от ЯМР показват, че ежедневната консумация на напитка, богата на полифеноли, намалява риска от мозъчно увреждане при бебета с IUGR, особено през третия триместър, когато централната нервна система на бебето може да бъде особено уязвима. Полифенолите се отнасят до антиоксиданти, които се намират в определени храни и напитки, включително бадеми, горски плодове, червено вино и чай. Тези вещества преминават кръвно-мозъчната бариера и е доказано, че предпазват от невродегенеративни заболявания при тестове върху животни.

Лекар: Това е най-добрият плод за мозъка и паметта на възрастните хора

Полифенолите отдавна представляват интерес за учените, защото имат антиоксидантен ефект. Това означава, че те неутрализират свободните радикали, нестабилни молекули, които се образуват в тялото, когато са изложени на слънчева светлина или когато храната се превръща в енергия.

Свободните радикали са молекули, които съдържат кислород и имат свободен електрон. Поради несдвоения електрон такива молекули са нестабилни и бързо реагират с други молекули. Например с тези, които изграждат клетъчните стени.

Следователно, ако се произвеждат твърде много свободни радикали, те увреждат клетките и причиняват възпаление, което съпътства много хронични заболявания. Например рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и болестта на Алцхаймер.

Благодарение на антиоксиданта пуникалагин, нарът укрепва имунната система и предотвратява възпалението. Сокът помага при хипертония, а маслото от семената помага при диабет тип 2. Веществата, съдържащи се в нара, неутрализират патогените на бактериални и гъбични инфекции. В допълнение, пиенето на сок от нар ежедневно подобрява паметта и повишава физическата издръжливост.

Доказано е, че пуникалагинът, открит в сока и кората от нар, има по-голяма антиоксидантна активност от зеления чай и червеното вино. Пуновата киселина се използва при приготвянето на масло от нар, което често се използва за козметични цели. И двата компонента имат благоприятен ефект върху тялото, намаляват риска от различни заболявания и насърчават регенерацията на клетките.

5 ежедневни навика, които погубват мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com