Уморявате се лесно? Ето защо и как да си помогнете

23132
Уморявате се лесно? Ето защо и как да си помогнете
Снимка: iStock/Guliver

Според проучване, около една трета от здравите хора твърдят, че често се чувстват уморени и недоспали. Умората е общ симптом за някои състояния и сериозни болести, но в повечето случаи се дължи на начина ни на живот. Ето няколко възможни причини защо често се чувствате уморени:

Консумирате много преработени въглехидрати

Въглехидратите са бърз източник на енергия. Кръвната захар се покачва бързо и усещате прилив на енергия до няколко минути, която обаче бързо спада и усещате умора. Ако разчитате основно на въглехидратите за енергия, редовно ще чувствате отпадналост, световъртеж и проблеми с концентрацията. Опитайте се да намалите приемането на захар и преработени въглехидрати и ще повишите енергията си за постоянно.

Водите заседнал начин на живот

Ако се чувствате уморени, обикновено предпочитате да си полегнете. Направете обратното, борете се с умората с физическа активност. Упражненията ви дават енергия и сила. Ако нямате време за фитнес, ходете повече пеша, качвайте стълби вместо асансьор, разхождайте се на по-дълги разстояния.

Непълноценен сън

Тялото има нужда от около 8-часов сън. Ако спите спокойно, без да ставате през нощта, сутрин се събуждате свежи и енергични. Физическата активност през деня помага за по-добър и качествен сън през нощта. Недостатъчният и непълноценен сън е главна причина за умората.

Хроничната умора по време на пандемия - как да я разпознаем?

Новата коронавирусна инфекция засегна около 4 милиона души. В много държави вече втори месец продължава самоизолацията. И въпреки че фи...

Не приемате достатъчно калории

Калориите в храната ни дават енергия, необходима за движението на тялото, за дишане и поддържане на постоянна телесна температура. Ако приемате малко калории, метаболизмът ви се забавя, за да съхранява енергия, а това води до умора. Повечето хора имат нужда от минимум 1200 калории на ден, за да се предотврати забавянето на метаболизма. Освен това, ако не приемате достатъчно храна, не може да осигурите на организма си необходимите дози от витамини и минерали. Липсата на достатъчно витамин D, желязо и други важни хранителни вещества също води до изтощение.

Не пиете достатъчно вода

Добрата хидратация е важна за поддържане на нормални енергийни нива. Многобройните биохимически реакции, които се извършват всеки ден в тялото ви, водят до загуба на вода. Губите водата с урината, потта и при дишането. Сигурно сте чували, че трябва да пиете около 8 чаши вода на ден, но това количество зависи от теглото, възрастта, пола и физическата активност.

В този случай преумората може да е опасна за здравето

Хората, които са преуморени по време на работа, са изложени на по-голям риск от развитие на заболявания на очите, ендокринната и сърдеч...

Пиете енергийни напитки

Съществуват много напитки, които обещават бързо осигуряване на енергия. Най-популярните от тях съдържат кофеин, захар, аминокиселини, билки. Вярно е, че тези напитки водят до временно повишаване на енергията заради наличието на кофеин и захар. Но ефектът е краткотраен и вие отново чувствате отпадналост. Веднага след приемане на енергийни напитки, вие чувствате бодрост и подобряване на настроението, но на следващия ден изпитвате силна умора. 

Страдате от стрес и безпокойство

Хроничният стрес влияе много на енергийния ви баланс и качеството на живот. Не може да избягвате стресови ситуации в живота, но опитайте се да контролирате стреса, за да се предпазите от тотално изтощение. Практикуването на йога и медитация са много ефективни за облекчаване на стреса.


За да не страдате от изтощение, пийте повече вода, спортувайте, избягвайте консумация на много въглехидрати, практикувайте анти-стрес практики и спете пълноценно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com