В САЩ върви дело заради смърт на деца, вероятно причинена от енергийни напитки

14590
В САЩ върви дело заради смърт на деца, вероятно причинена от енергийни напитки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Седем американски семейства за завели съдебни дела за причинена смърт на децата им от употребата на енергийни напитки. Причината за смъртта на децата е заради това, че сърцата им са излезли от ритъм. Родителите са подали иск срещу Агенцията за контрол върху храните и лекарствата в САЩ, защото тя е разрешила продажбата на тези енергийни напитки на деца, а всъщност ефектите са изключително тежки върху човешкия организъм. Това каза д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Тя алармира, че децата са особено рискова група по отношение на употребата на енергийни напитки. По думите ѝ енергийните напитки са представени като безалкохолни напитки за масова употреба, но вредят изключително много на човешкия организъм.

Научен тест показа вредата от енергийните напитки

Енергийните напитки могат да провокират повишаване на кръвното налягане и нарушения на сърдечния ритъм, установиха учените от Тихоокеан...

"Те съдържат обичайно различни комбинации, количества от кофеин, витамини от група B, растителни екстракти като гуарана, мате, акация, женшен, гинкобилоба, таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатинин и други. Тези напитки са разработени уж за подкрепа на умствената и физическата активност, но какво всъщност се получава, когато се приемат кофеин в съчетание с посочените съставки със стимулиращ ефект и какви са неблагоприятните въздействия върху организма – повишена нервност, тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация в следствие на загуба на вода и соли от организма", допълни още тя за агенция Фокус. 

Ограничения на продажбите

През 2010-2011 година в САЩ са регистрирани 5 хил. случая на алкохолно отравяне, свързано с употребата на енергийни напитки, основно сред студенти. 

Към 2012 година във Франция, Германия и другите страни от ЕС, а така също и в Канада и Норвегия безалкохолните енергийни напитки се продават свободно в търговската мрежа. 

През декември 2010 година алкохолните енергийни напитки, съдържащи кофеин са изтеглени от продажба за цялата територия на САЩ след доказана вреда за здравето. 

Канада тръгва на война с определени енергийни напитки

Правителството на Канада възнамерява да намали значително съдържанието на алкохол в енергийните напитки с високо съдържание на захар, к...

От 2015 година в Литва е въведена забрана за продажбата на енергийни напитки на непълнолетни. Същите мерки са взети и в Латвия. 

През май 2009 година в 6 федерални земи на Германия е въведена забрана за продажбата на напитката Red Bull Cola, която по-късно е свалена.

Ето някои факти за енергийните напитки:

Всички енергийни напитки съдържат кофеин, чието действие продължава 3-4 часа. Чашата кафе одобрява за два часа. Разликата е в това, че химическият кофеин в енергийната напитка действа по-силно. 

Категорично не се препоръчва употребата им с алкохол. Енергийната напитка тонизира, а алкохолът отпуска и този микс е вреден за здравето. Освен това кофеинът засилва действието на алкохола. 

Забраняват продажбата на енергийни напитки на молетни в Литва

От днес Литва забранява продажбата на енергийни напитки на малолетни. По този начин тя стана първата страна в света, която взема това...

Енергийните напитки повишават кръвното налягане, затова не се препоръчва употребата ми по време на спорт или танци. 

Повечето от тези напитки са много калорични.

Не забравяйте, че употребата на енергийни напитки "мами" организма и го кара да работи извънредно. Дори първоначално да усетите бодрост, но в дългосрочен план това ще ви струва - стенокардия, безсъние, раздразнение и депресия. 

За кого са опасни

Енергийните напитки може да имат пагубно въздействие на здравето на подрастващите до 16 години, а така също и на по-възрастните хора.  Не се препоръчва употребата им от бременни и кърмещи жени, хора, страдащи от безсъние, повишена нервна възбудимост, нарушения на сърдечната дейност и хипертония (повишено кръвно налягане.)

В САЩ започна разследване срещу енергийната напитка "Монстър"

Агенцията на САЩ за контрол на храните и лекарствата съобщи, че разследва информацията за пет смъртни случая, които може да са свързани...

У нас въпросът също се разглежда от здравните власти. Повече може да видите в този материал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com