Вдигането на тежести понижава риска от диабет при мъжете

16128
Вдигането на тежести понижава риска от диабет при мъжете

Учени откриха нова причина за мъжете да поддържат тонизирано тяло - то може значително да понижи опасността от диабет.

Редовната тренировка с вдигане на тежести намалява вероятността от развиване на най-честата форма на диабет с 34%. Ако към това се прибавят и аеробни упражнения като интензивно ходене или тичане, ползите могат да се още по-големи, установили учените, предаде БГНЕС.

Те анализирали данни на 32 000 американци, участвали в изследване на последиците от начина на живот върху здравето. В периода на изследването от 1990 до 2008 г. общо 2278 участници развили диабет от втори тип.

"Предишни изследвания показаха, че аеробните упражнения са от голямо знамение за превенцията на диабет от втори тип. Но за много хора е трудно да правят аеробни упражнения. Новите резултати показват, че тренировка с вдигане на тежести до голяма степен може да послужи като алтернатива на аеробните упражнения за предотвратяване на диабет от втори тип", заяви ръководителят на изследването Андерс Гронтвед от университета в Южна Дания.

Изследването показало, че дори най-скромните тежести, вдигани по време на тренировка, могат да намалят опасността от диабет. Участниците били разделени според това дали тренират с тежести между 1 и 59 минути, 60 и 149 минути или поне 150 минути на седмица. В съответните групи вдигането на тежести намалило риска от диабет с 12%, 25% и 34% спрямо мъжете, които изобщо не тренирали.

Най-активните мъже, които правели поне 150 минути аеробни упражнения и поне 150 минути вдигане на тежести седмично, намаляват риска от диабет с близо две трети, установили още учените.

Редактор: Калина Здравкова

Сиренето намалява риска от диабет

Учени откриха, че рискът от развитие на диабет тип 2 е по-малък с 12%, ако обичате сирене. Вероятността от развитие на захарен диабет ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com