Вече е ясна тайната на добрия сън - ето как да се наспивате по-добре

4386
Вече е ясна тайната на добрия сън - ето как да се наспивате по-добре
Снимка: Pixabay

Тежките одеяла са безопасна и ефективна намеса в лечението на безсъние. Това твърдят шведски изследователи, които установяват, че пациентите с безсъние изпитват подобрен сън и по-малко сънливост през деня, когато спят с такова одеяло.

Резултатите от рандомизираното, контролирано проучване показват, че участниците, използващи тежко одеяло в продължение на четири седмици, съобщават за значително намалено безсъние, по-добро поддържане на съня, по-високо ниво на активност през деня и намалени симптоми на умора, депресия и тревожност. Участниците в групата на тези одеяла са почти 26 пъти по-склонни да получат спад от 50% или повече в степента на безсъние в сравнение с контролната група и са били близо 20 пъти по-склонни да постигнат ремисия на своето безсъние. Положителните резултати се поддържат по време на 12-месечна фаза на проследяване на проучването. 

7 вредни навика, които ви докарват лош сън

Чудили ли сте дали спите пълноценно и ако не, какво е усещането да се събудиш напълно отпочинал, дори в 7 часа сутринта? Има някои нави...

Изследването, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, включва 120 възрастни (68% жени, 32% мъже), диагностицирани преди това с клинично безсъние и съпътстващо психиатрично разстройство: депресивно разстройство, биполярно разстройство, разстройство с хиперактивност, с дефицит на вниманието или генерализирано тревожно разстройство. Те са имали средна възраст около 40 години. Участниците били рандомизирани да спят в продължение на четири седмици у дома или с одеяло, претеглено с верига, или с контролно одеяло. Участниците, назначени в тежката група одеяла, опитали 8-килограмово одеяло в клиниката. Десет участници установили, че е твърде тежко и вместо това получили одеяло с тегло 6 килограма. Участниците в контролната група спали с леко одеяло от верига от 1,5 килограма. Промяната в тежестта на безсънието, основният резултат, е оценена с помощта на индекса на тежестта на безсънието. Близо 60% от потребителите на тежкото одеяло са имали положителен отговор. 

След теста, им било позволено свободно да изберат одеяло, което предпочитали, като повечето избрали по-тежкото одеяло, само един участник прекратил проучването поради чувство на безпокойство, когато използвал одеялото. Участниците, които са преминали от контролното одеяло към тежкото одеяло, са имали подобен ефект като пациентите, които са използвали тежкото одеяло първоначално.

Още: "Страдате от безсъние - ето как да заспите"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com