Весела сутрин: 15 съвета за тези, които са уморени да се борят с махмурлука

2414
Весела сутрин: 15 съвета за тези, които са уморени да се борят с махмурлука
Снимка: Pexels

Невъзможно е да си представите зимните празници без партита, корпоративни събития, семейни вечери и срещи с приятели. Какво е общото между всички тези новогодишни събития? Разбира се, алкохолни напитки. В следващите редове ви казваме как да се подготвите за парти, за да предотвратите и облекчите махмурлука.

Причини за махмурлук

Махмурлукът възниква поради ефекта на разпадните продукти на излишните дози алкохол върху цялото тяло и отделни органи. Това състояние обикновено е придружено от главоболие, фотофобия, гадене, слабост и тревожност. При хора с хронични заболявания махмурлукът може да предизвика обостряне. Прекомерното количество алкохол причинява следните ефекти в организма:

Още: Кисели краставички - наистина ли помагат при махмурлук

  • Дехидратация. Алкохолът има диуретичен ефект, поради което на следващата сутрин се чувстваме жадни и уморени.
  • Електролитни нарушения. Повишеното уриниране изхвърля основните електролити от тялото - солни разтвори, които помагат за насищане на клетките с хранителни вещества и премахване на метаболитни продукти от тях. При махмурлук се нарушава процесът на поддържане на водния баланс на клетките и стабилизиране на киселинността.
  • Нарушения на стомашно-чревния тракт. Алкохолът води до по-бавно храносмилане на храната - оттам гадене, повръщане или чревно разстройство.
  • Натрупване на млечна киселина. Дългосрочната консумация на алкохол допринася за натрупването на млечна киселина и намалява нивата на кръвната захар. Това ви кара да се чувствате уморени, треперещи и изпотени.
  • Синтез на ацеталдехид. Ацеталдехидът е един от метаболитите на алкохола, който отравя тялото, причинявайки тахикардия, изпотяване и гадене.
  • Главоболието е един от вторичните симптоми на махмурлука. Има незабавни и забавени главоболия, причинени от прием на алкохол. Незабавна болка се появява в рамките на първите три часа след приема на алкохол. Времето за развитие на забавено главоболие се определя в диапазона от пет до 12 часа.

Защо не всеки получава махмурлук?

Колко бързо черният дроб обработва алкохола зависи от теглото, пола, генетиката и начина на живот на човека. Тежестта на махмурлука също зависи от съотношението и активността на ензимите, които разграждат етанола, съдържащ се в алкохолните напитки. Махмурлукът се влошава с възрастта, така че купонът на 40 е много по-различен от купона на 25. Причините може да включват:

  • Влошаване на чернодробната функция. С напредването на възрастта черният дроб губи способността си да преработва вредните вещества толкова ефективно, колкото преди. Хората започват да приемат повече лекарства, което също се отразява на функционирането на органа.
  • Промени в състава на тялото. С възрастта количеството на водата намалява, а процентът на мазнини се увеличава. Това усложнява процеса на преработка на етанол.
  • Честото безпокойство и стрес. Колкото по-възрастни сме, толкова повече трудности се появяват в живота ни. Поради това консумацията на алкохол има по-негативно въздействие върху състоянието на човека.

Още: Стоп на махмурлука след празниците - лекар разкри как е правилно да се пие алкохол

Начини за предотвратяване на махмурлук

Ако нямате сили да чакате 72 часа, за да се отървете от последствията от пиенето на алкохол и да се събудите весели и пълни с енергия сутрин, препоръчваме да следвате няколко правила.

Преди партито

Не пийте на празен стомах. Плътните и мазни храни могат да намалят абсорбцията на алкохол от червата в кръвта. Обърнете внимание и на храни, съдържащи цинк и ниацин (месо, птици, морски дарове, пълнозърнест хляб, гъби, авокадо) - те ще помогнат за намаляване на дискомфорта от махмурлука.

Още: 7 храни, които ще ви спасят от махмурлука

Проверете резервите си за махмурлук предварително. Запасете се с минерална вода и се уверете, че в аптечката има хапчета за главоболие, а в хладилника – храна за закуска. Можете също така да поставите лепенки за клепачи и маска за лице в хладилника, ако трябва да отидете на работа или да излезете на публично място сутрин.

По време на партито

Лекарите препоръчват жените да не превишават една стандартна доза алкохол, а мъжете – две. Една стандартна доза алкохол се равнява на 100 мл вино, 250 мл бира и 30 мл спиртни напитки. Обикновено малко хора се ограничават до това в навечерието на Нова година, но определено си струва да запомните, че алкохолната интоксикация се причинява от приблизително пет порции алкохол за мъжете и четири порции за жените. Също така си струва да запомните следните правила:

Разпределете приема на алкохол във времето. Тялото преработва една стандартна порция алкохол в рамките на един час. Превишаването на този праг води до неприятни последици, така че не трябва да пиете алкохол на един дъх в самото начало на вечерта;

Още: ТОП 10 на напитките, които предизвикват най-лош махмурлук на следващия ден

Редувайте пиенето на алкохол с вода. Това ще помогне за предотвратяване на сутрешната дехидратация и ще забави интоксикацията.

Яж повече. Мазните и висококалорични храни намаляват въздействието на алкохола върху организма.

Изберете светли напитки. Черният алкохол съдържа повече конгенери - вещества, които дразнят стените на кръвоносните съдове и мозъчната тъкан, причинявайки по-дълъг и тежък махмурлук.

Пребройте количеството, което пиете. Необходимо е да се провери препоръчителната доза, за да бъде махмурлукът по-малко болезнен.

Още: Кой е най-ефикасният лек за махмурлук?

Опитайте се да прекарвате времето си активно. По време на празника общувайте и танцувайте, излезте на чист въздух и пийте вода.

Веднага след края на партито

Идеалният вариант е да направите кратка разходка след края на новогодишната нощ. Тогава на следващата сутрин гарантирано ще се почувствате по-свежи. Струва си да прибягвате до този метод, ако сте здраво стъпили на краката си и ако някой трезвен е готов да ви придружи за компания.

Не трябва да пиете много вода точно през нощта, в противен случай сънят ви ще бъде прекъснат поради често уриниране, което определено няма да работи във ваша полза и няма да подобри сутрешното ви благосъстояние. Но все пак си струва да поставите бутилка вода до леглото.

Също така не яжте твърде гъста храна преди лягане. В комбинация с алкохол може да причини стомашно-чревно разстройство или гадене. Можете да приемате сорбенти през нощта, за да намалите въздействието на токсините и е по-добре да отложите приема на болкоуспокояващи до сутринта, ако е необходимо.

Как да се справим с махмурлука на следващата сутрин

Можете да облекчите главоболието с помощта на прости болкоуспокояващи в средната терапевтична доза, посочена в инструкциите. Янтарната киселина или препаратите, базирани на нея, могат да помогнат на тялото да се възстанови по-бързо. Приемайте една таблетка сутрин точно половин час преди хранене и след това още една таблетка на всеки час. Максимално допустимата дневна доза е шест таблетки.

Но е по-добре да откажете сутрешното кафе, тъй като това може само да влоши ситуацията. Пийте минерална вода или спортни напитки, обогатени с електролити, и поддържайте физическа почивка. Освен това алкохолът понижава нивата на кръвната захар, което води до чувство на слабост и умора. Така че трябва да преодолеете себе си и да опитате да пиете сладък чай или да изядете филия бял хляб.

Как да възстановим съня след махмурлук

По време на зимните празници хората често изпитват такива неприятни симптоми като болезнена сънливост, обща разсеяност, намалена работоспособност, липса или повишаване на апетита, промени в емоционалния фон, намалена устойчивост на стрес и смущения в хормоналния цикъл. Алкохолът влошава и без това лошото здраве на човека и е враг на нашия сън. Въпреки факта, че силните напитки се считат за успокоително и улесняват заспиването, по-добре е да не си позволявате през цялата почивка, а в дните преди работа е по-добре да ги избягвате изобщо.

Качеството на съня след алкохолна вечер страда значително и за да възстановите процеса на заспиване, на първо място, трябва да се откажете от алкохола във всяко количество. Също така, следобед е по-добре да не пиете стимулиращи напитки, съдържащи кофеин, да изключите дневната дрямка и да ограничите количеството обезпокоителна информация (няма нужда специално да четете новините или да разглеждате социалните мрежи, тъй като това ще увеличи тревожността и водят до производството на кортизол, хормон, който пречи на съня). Един час преди лягане трябва да създадете атмосфера на релаксация: заглушете светлините, изключете джаджи, четете спокойна литература и слушайте релаксираща музика или звуци от природата. Освен това не се насилвайте да си лягате рано - не работи. Ако сънят не дойде в рамките на 15-20 минути, тогава е по-добре да станете от леглото, да се занимавате с дейности с ниско въздействие (бродиране, плетене, сглобяване на пъзели, леко почистване) и да изчакате да се появи естествена сънливост.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com