Витамините в диетата на децата: важни за растежа им

8393
Витамините в диетата на децата: важни за растежа им
Снимка: iStock

Витамините в диетата на децата са важни за правилното функциониране на организма и запазването на здравето на децата. Витамините са от съществено значение за растежа и развитието на малките .

Значението на витамините в диетата на децата

Витамините са необходими и незаменими вещества за организма, които могат да бъдат погълнати чрез консумацията на различни храни. Те трябва да се консумират като част от здравословна и балансирана диета, базирана на зърнени храни, риба, месо, зеленчуци, плодове.

Една от основните функции на витамините е да укрепват организма в различните метаболитни функции, които изпълнява.

Витамините като цяло улесняват храносмилането и помагат да се избегнат проблеми в червата, тъй като много от храните, които ги съдържат, са богати на фибри. Освен това те допринасят за добрата концентрация и осигуряват енергия на най-малките.

Витамини за здравето на мозъка и паметта

Знаете ли, че човешкият мозък използва повече енергия от всеки друг орган в тялото? Мозъкът представлява само 2% от общото телесно тегл...

Децата през различните етапи от своя растеж се нуждаят от витамини и минерали в по-големи или по-малки пропорции. Поради тази причина в детска възраст трябва да се обърне голямо внимание на адекватните количества витамини и минерали.

Нека видим един по един значението на витамините в диетата на децата.

Витамин А

Витамин А стимулира растежа и развитието на децата, подобрява зрението. Той се намира в мляко, сирене, яйца, месо, плодове, жълти и оранжеви зеленчуци като моркови.

Витамин В 

Това са 10-те най-важни витамини и минерали за жените

Витамините и минералите са отговорни за регулирането на всички функция в тялото: кръвоснабдяване, дишане, регенерация и т.н. Но както ...

Витамините от група В се грижат за правилното функциониране на нервната система, необходими са за метаболизма, подобряват производството на енергия и циркулацията. Те присъстват в зърнени храни, месо, пиле, риба, яйца, мляко, сирене, соя, ядки, боб, плодове и зеленчуци.

Витамин С 

Този витамин е много важен за укрепване на имунната система, предотвратяване на настинки, стимулиране на мускулите и кожата. Може да се намери в зеленчуците, всички пресни плодове, особено цитрусовите. 

Витамин D

Витамин D подобрява образуването на кости, зъби и подпомага усвояването на калция. Доставя се на организма от приема от храни като риба, месо, яйца, мляко, млечни продукти или да се образува върху кожата под действието на слънчева светлина.

Ето кои витамини могат да провокират появата на висок холестерол

Хранителните добавки са се превърнали в ежедневна необходимост за много хора, но тяхната безопасност е поставяна под въпрос неведнъж. Н...

Витамин Е

Той е естествен антиоксидант, който предпазва тъканите от стареене и разграждане. Има го се в пълнозърнести храни, бадеми, зехтин, слънчогледово масло и зеленолистни зеленчуци.

Витамин К

Изключително е необходим за процесите на коагулация на кръвта и образуването на червени кръвни клетки. Витамин К се намира в млечни продукти, месо, растителни масла, броколи, зеле, брюкселско зеле, растителни масла и в зеленолистни зеленчуци.

Не забравяйте, че добрата диета е от съществено значение за постигане на най-голям физически, умствен и интелектуален потенциал на вашите деца. Балансираната диета осигурява необходимите хранителни вещества за техния здравословен растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com