Внезапен сърдечен арест: Причини, симптоми и първа помощ

8155
Внезапен сърдечен арест: Причини, симптоми и първа помощ
Снимка: iStock

Внезапният сърдечен арест (ВСС) е животозастрашаващ спешен случай, който възниква, когато сърцето неочаквано спре да бие, което води до спиране на притока на кръв към жизненоважни органи. Разбирането на причините, разпознаването на симптомите и знанието как да се окаже първа помощ може да бъде разликата между живота и смъртта в такава критична ситуация.

Причини:

Аритмии: Най-честата причина за СКА е аритмия, неправилен сърдечен ритъм. Камерното мъждене, хаотичен, неравномерен сърдечен ритъм, е водеща аритмия, причиняваща СКА.

Коронарна артериална болест: Атеросклерозата стеснява коронарните артерии, като намалява притока на кръв към сърдечния мускул. Това може да доведе до сърдечни пристъпи, които могат да предизвикат СКА.

Лекари: Сърдечният удар може да бъде съпроводен с предварителни симптоми

Кардиомиопатия: Състояния, при които сърдечният мускул отслабва и се уголемява, могат да нарушат електрическите сигнали на сърцето, което увеличава риска от СКА.

Електролитен дисбаланс: Ненормалните нива на калий, калций и магнезий могат да нарушат електрическата система на сърцето, което може да доведе до СКА.
Структурни дефекти на сърцето: Вродените или придобитите сърдечни дефекти могат да нарушат електрическата активност на сърцето и да увеличат риска от СКА.

Симптоми:

За разлика от инфаркта, СКА обикновено настъпва без предупреждение. Човекът може внезапно да загуби съзнание, да не реагира и да спре да диша. Други възможни признаци включват:

Задъхва се: Лицето може да издава звуци на задъхване или затруднено дишане.
Липса на пулс: Проверете за пулс на каротидната артерия на шията или на феморалната артерия в слабините.
Сив или син цвят на кожата: Причината е липсата на кислород.

Важно е да се отбележи, че в много случаи СКА настъпва без предварителни симптоми, поради което е изключително важно да бъдете бдителни и да действате бързо.

Първа помощ:

Обадете се на 112: Незабавно се свържете със службите за спешна помощ, за да осигурите бързото пристигане на професионална медицинска помощ.

Започнете да правите изкуствено дишане: Ако сте обучени в кардиопулмонална реанимация (КПР), започнете компресии на гръдния кош със скорост 100-120 в минута. КПР помага за поддържане на притока на кръв към жизненоважните органи, докато не бъде осигурена по-напреднала помощ.

Различни предупредителни признаци за предстоящ сърдечен арест при мъжете и жените

Използвайте AED: Ако е наличен автоматичен външен дефибрилатор (AED), използвайте го възможно най-скоро. АЕД може да анализира сърдечния ритъм и да подаде шок, ако е необходимо, за да възстанови нормалния ритъм.
Продължете да правите изкуствено дишане: Продължавайте да правите изкуствено дишане, докато човекът не дойде в съзнание, докато не пристигнат спешните екипи или докато AED не ви подкани да спрете.

Бързата и ефективна намеса значително подобрява шансовете за оцеляване в случаите на СКА. Всяка минута без лечение намалява процента на преживяемост, така че бързите действия са от съществено значение.

Внезапният сърдечен арест е животозастрашаващо събитие, което може да настъпи без предупреждение. Разбирането на причините, разпознаването на симптомите и умението да се оказва първа помощ са от съществено значение за увеличаване на шансовете за оцеляване. Като сме подготвени и реагираме бързо, можем да спасим човешки живот и да гарантираме, че хората, преживели ССС, ще получат навременните грижи, от които се нуждаят, за да се възстановят напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com