Вредните навици, които разрушават здравето на сърцето

7171
Вредните навици, които разрушават здравето на сърцето
Снимка: iStock

Стресът, нездравословните диети и вода, която ежедневно пием, могат да допринесат за появата на някои сърдечно-съдови болести и значително да съкратят продължителността на живота. За навиците, които унищожават здравето на сърцето, разказват експерти по сърдечно здраве.

Според кардиолога Ригведа Тадуолкар стресът е един от основните и водещи фактори, които убиват сърцето. Специалистът обяснява, че постоянните силни емоции влияят неблагоприятно на нервната система и водят до повишено синтезиране на стресови хормони, в това число на адреналин. В резултат на това кръвното се вдига и ритъмът се нарушава, което "изхабява" жизнено важния орган.

Недохранването се отразява неблагоприятно на здравето на сърцето. Тадуолкар отбеляза, че редовната консумация на готови бързи храни, преработени меса, пържени ястия, сладкиши и бял хляб може да навреди не само на сърдечно-съдовата система, но и на цялото тяло.

Вижте какво се случва с човешкото сърце след инфаркт

Друг лош навик е да имате не много активен живот. Според кардиолога ниската физическа активност допринася за развитието на атеросклероза, която ще ви докара сърдечен удар. За да избегнете подобни сериозни последствия, лекарят препоръчва да имате физическа активност или тренировки поне 15-30 минути на ден.

Тренировките ще съдействат за сваляне на кръвното, холестерола, сърдечната честота, теглото и хормоните на стреса, всички които защитават сърцето.

Експертите твърдят, че е възможно да се поддържа здравето на сърцето с помощта на правилните хранителни навици. За да направите това, е важно да включите в менюто си много повече зеленчуци и плодове. Въпреки това, когато става въпрос за най-здравословните храни, един вид зеленчуци се считат за най-добри и това са къдравото зеле и спанака.

Лекари: Яжте тези евтини храни за здраво сърце

Споменатите храни имат много фибри, антиоксиданти и калий. Като пример ще вземем спанака, който съдържа голямо количество витамини А, К, С, желязо и фолиева киселина, а зелето – витамини В, С и калций.

Ако консумирате чешмяна вода, вероятно ще пожелаете да се отървете от подобен навик. Според скорошно проучване от Колумбийския университет две трети от питейната вода има откриваем уран! Както е отбелязано в статията, проучванията показват, че излагането на повишени нива на уран за дълъг период от време може да увреди бъбреците и сърцето ви и „Дори при ниски концентрации, уранът представлява важен рисков фактор за развитието на хронични заболявания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com