Вижте какво се случва с човешкото сърце след инфаркт

17187
Вижте какво се случва с човешкото сърце след инфаркт
Снимка: iStock/ Guliver

Телата ни са доста изобретателни, когато става въпрос за самовъзстановяване. Сега учени откриха, че сърцето се самовъзстановява след инфаркт (на миокарда). 

Нови изследвания разкриват, че имунният отговор на организма и лимфната система (част от имунната система) са от решаващо значение за начина, по който сърцето се самовъзстановява след инфаркт, причинил увреждане на сърдечния мускул, пише „Сайънс Алерт“.

Ключово за изследването е откритието за ролята на макрофагите - специализирани клетки, които могат да унищожават бактерии или да инициират полезни възпалителни реакции. В качеството си на първи отговорници на мястото на инцидента след сърдечен удар, тези макрофаги произвеждат определен вид протеин, наречен VEGFC, съобщават изследователите.

Този симптом с кожата около носа издава висок холестерол

"Открихме, че макрофагите, или имунните клетки, които се втурват към сърцето след инфаркт, за да "изядат" увредената или мъртва тъкан, също така предизвикват съдов ендотелен растежен фактор С (VEGFC), който задейства образуването на нови лимфни съдове и подпомага оздравяването", казва патологът Едуард Торп от Северозападния университет в Илинойс.

Изследователите описват това като сценарий на Джекил и Хайд: "добри" макрофаги, произвеждащи VEGFC, и "лоши" макрофаги, които не произвеждат никакъв VEGFC, но предизвикват провъзпалителна реакция, която може да доведе до допълнителни увреждания на сърцето и околните тъкани.

За да може сърцето да се възстанови напълно, умиращите клетки трябва да бъдат изчистени - процес, известен като ефероцитоза, в който макрофагите играят важна роля. Изследвайки този процес в клетки в лаборатория и при мишки, екипът определя начина, по който правилния тип макрофаги, произвеждащи VEGFC, извършват правилната възстановителна работа.

Следващите изследвания биха могли да бъдат насочени към това как да се увеличи броят на полезните макрофаги в сърцето и да се намали броят на увреждащите макрофаги или дори да се премахнат, като се увеличат шансовете за здравословно възстановяване.

"Нашето предизвикателство сега е да намерим начин или да прилагаме VEGFC, или да накараме тези макрофаги да индуцират повече VEGFC, за да ускорим процеса на възстановяване на сърцето", казва Торп.

Пиете алкохол на плажа? Ето какво може да ви се случи

Опасно е да се смесват удоволствията от почивката на плажа и алкохола, защото в горещините се получава "предозиране" с алкохолни напитк...

Когато хората са засегнати от инфаркт, те са изложени на висок риск от сърдечна недостатъчност, при която сърцето не е в състояние да изпомпва кръв в тялото. 

Правете това веднъж седмично за разреждане на кръвта

Въпреки че учените продължават да подобряват разбирането си за това как се причиняват сърдечносъдовите заболявания и как можем по-добре да диагностицираме риска от сърдечни проблеми на по-ранен етап, сърдечната недостатъчност продължава да убива стотици хиляди хора годишно само в САЩ.

По-нататъшни изследвания като това ще хвърлят повече светлина върху биологичните процеси, протичащи в отговор на сърдечния удар - особено върху начина, по който процесът на ефероцитоза се използва за задействане на протеина VEGFC, необходим за възстановяването на сърдечния мускул.

"Работим, за да разберем повече за развитието на сърдечната недостатъчност след инфаркт, за да се намесим рано и да пренастроим курса към възстановяване на сърцето", казва съдовият биолог Гилермо Оливър от Северозападния университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com