Всичко, което трябва да знаете за новата ваксина Novavax

10584
Всичко, което трябва да знаете за новата ваксина Novavax
Снимка: Pixabay.com

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри употребата на ваксината срещу COVID-19, разработена от американската лаборатория Novavax. Това е петата ваксина, одобрена от ЕМА, в борбата с пандемията.

Европейската комисия вече сключи договор с Novavax за предварителна покупка на 200 милиона дози от ваксината им, предава L’Express.

Различна технология

Ваксината на Novavax показва 90% ефективност

Ваксината срещу COVID-19 на Novavax е над 90% ефективна, включително срещу варианти на коронавируса, заяви производителят на ваксини в ...

Това е една от характеристиките, която би могла да обърне играта за последните противници на ваксината срещу COVID-19. Ваксината на Novavax, кръстена Nuvaxovid, е подобна на широко използваните детски ваксини, субединична ваксина, която не съдържа вирус, а е на основата на протеини, които предизвикват имунен отговор. Технологията е подобна на тази, използвана във ваксините срещу Хепатит В и коклюш, които са на няколко десетилетия и са широко използвани в света.

Pfizer и Moderna са ваксини с информационна РНК – иновативна технология, която се състои в инжектирането на частици генетична информация, които диктуват на клетките на пациента какво трябва да произведат, за да се борят с болестта. Един от главните аргументи на антиваксърите и на хората, отказващи ваксината, е, че РНК технологията е все още в експериментален стадий.

Що се отнася до AstraZeneca и Johnson&Johnson, те използват иновативна технология с вирусен вектор – те са на основата на безвреден вирус, наречен аденовирус, който е бил модифициран, за да пренася генетични информации в организма, позволяващи преборването на вируса.

Серумът на Novavax може да бъде съхраняван при температура между 2 и 8°C, което ще улесни доставянето му най-вече в по-малко развитите страни. Миналия февруари американското предприятие Novavax се ангажира да предостави на международната ваксинационна програма Covax 1,1 млрд. дози от своята ваксина.

Ето как могат да ни ваксинират без да разберем

В САЩ разработват нещо революционно, което може да промени целия свят. Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд разработ...

"Това споразумение позволи на програмата Covax да се доближи до своята цел да достави два милиарда дози през 2021 г. и да разшири гамата от ваксини на наше разположение, за да състави портфолио от ваксини, адаптирани към всички ситуации и към всички контексти", обяви д-р Сет Бъркли, изпълнителен директор на Алианса за ваксини-Gavi, който си сътрудничи със Световната здравна организация (СЗО) и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI).

Обещаващи резултати

През юни фармацевтичният гигант представи резултатите от клиничните опити върху приблизително 30 000 души в Съединените щати и Мексико, които показаха ефикасност от 90,4% срещу болестта и 100% срещу тежки и умерени форми на болестта. Проучването не включва Делта варианта, който не беше широко разпространен тогава. Що се отнася до варианта Омикрон, появил се в последните седмици, за него със сигурност не е ставало въпрос.

Nuvaxovid се поставя в две дози в интервал от три седмици, най-вече в мускула в горната част на ръката. Наблюдаваните нежелни ефекти в проучванията са леки или умерени и изчезват няколко дни след ваксинация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com